Kapitaalverzekeringen, afkopen, vrijvallen of uitkeren, en dan?

Heb je een oude kapitaal- of levensverzekering die vóór 2001 is afgesloten? Dan is het belangrijk om te weten hoe de belastingregels werken wanneer je deze verzekering afkoopt, vrijvalt of er een uitkering van ontvangt.

Het kan ingewikkeld zijn, omdat verschillende factoren, zoals de hoogte van de premie en de polisvoorwaarden, de belastingheffing beïnvloeden. Omdat het vaak gaat om verzekeringen die lang geleden zijn afgesloten, is het heel belangrijk om alle feiten in beeld te hebben voordat een besluit wordt genomen over het afkopen of ontvangen van een uitkering.

Gaat het om een lijfrente-, een levensverzekering, of een kapitaalverzekering eigen woning? Allemaal verzekeringen, maar met hun eigen fiscale afwikkeling bij uitkering en gedurende de opbouwfase.

Op 27 maart 2024 is er een uitspraak van het Hof Den Bosch verschenen waarbij de opgebouwde rente van een in 1997 afgesloten levensverzekering niet was vrijgesteld van box 1-heffing, zoals ten tijde van het afsluiten van de levensverzekering wel was. In 2002 heeft deze persoon de verzekering premievrij gemaakt en daarmee voldeed deze verzekering niet meer aan de voorwaarde van 15 jaar premiebetaling, waarbij de laagste premie niet meer dan 10 keer lager mocht zijn dan de hoogste.

Ben je van plan een kapitaalverzekering af te kopen, valt er binnenkort een vrij of gaat er binnenkort een tot uitkering over? Wij staan voor je klaar om het proces te begeleiden en je te adviseren over de fiscale gevolgen.