Positiviteit bij ondernemers ondanks daling van ondernemersvertrouwen

Aan het begin van het vierde kwartaal van dit jaar is het vertrouwen van Nederlandse ondernemers licht gedaald, volgens een gezamenlijke mededeling van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), de Kamer van Koophandel, het Economisch Instituut voor de Bouw en de werkgeversverenigingen MKB-Nederland en VNO-NCW.

Volgens de Conjunctuurenquête Nederland staat de stemmingsindicator momenteel op een negatieve stand van 10,1. De onderzoekers benadrukken dat steeds meer ondernemers een onvoldoende vraag ervaren als hun voornaamste hindernis, naast problemen met personeelstekorten.

Met name in de sectoren vervoer en opslag, en de industrie, is er een verslechtering van het sentiment waargenomen. In bijna alle bedrijfstakken is de algemene stemming negatief, met uitzondering van de informatie- en communicatiesector waar ondernemers overwegend licht positief gestemd zijn.

Ondanks het verminderde vertrouwen verwachten ondernemers in het komende jaar een stijging in omzet, personeelsbestand en investeringen in vergelijking met het huidige jaar.