OOvB - Bedrijfsovername

Bedrijfsovername

Overnemen om je bedrijf sterker te maken?

In Nederland vinden vele bedrijfsoverdrachten plaats. Het merendeel van deze bedrijfsoverdrachten vindt plaats binnen de redelijk besloten wereld van de familiebedrijven. En overnemen om te groeien is iets dat vooral bij grotere bedrijven plaatsvindt. Een gemiste kans, omdat ook voor MKB ondernemers een overname kan leiden tot een sterkere onderneming met een grotere toekomstbestendigheid. Denk maar eens aan het ‘binnenhalen’ van meer productiecapaciteit, leidinggevende capaciteiten of nieuwe klanten.

Ik kan moeilijk aan goede vakmensen komen. Zou een bedrijfsovername een oplossing kunnen zijn?

Het valt niet mee om goede en voldoende vakmensen te vinden. Vooral in de wereld van bouw, productie en industrie leidt dat tot hoofdbrekens. Het is echter de vraag of je met de overname van een ander bedrijf je eigen arbeidskrapte kunt oplossen. Als het goed is, heeft het over te nemen bedrijf eveneens een goed gevulde orderportefeuille. Dus ook ‘zij’ hebben te maken met krapte. Dus, dan haal je je alleen maar meer problemen op je dak. Echter, als je ziet dat het een bedrijf is waarbij je duidelijke combinatievoordelen ziet? Dan is het een overweging waard. Praat er maar eens over met je OOvB bedrijfsadviseur.

De laatste tijd vraag ik me steeds vaker af hoe het met mijn bedrijf verder moet. Ik overweeg zelfs verkoop. Wat kan ik het beste doen?

De toekomst van je bedrijf vraagt om een serieuze benadering. Vooral als je twijfels krijgt over je eigen rol als ‘ondernemer’. Het is belangrijk om een gesprekspartner te hebben waarmee je het hierover kunt hebben. Zodat je niet alleen staat in je afwegingen. Wat de uitkomst en beslissing ook zal zijn, de verkoop van je bedrijf vraagt om een lange voorbereiding. Zodat je ook verschillende opties kunt bekijken. Je OOvB bedrijfsadviseur kan jouw ideale gesprekspartner zijn.

Een ondernemer benaderde ons onlangs met de vraag of wij zijn bedrijf wilden overnemen, terwijl hij directeur zou kunnen blijven. Hoe pak ik dat aan?

Het is van belang om te ontdekken wat het werkelijke motief is van de verkopende ondernemer. Een paar extra gesprekken, ook met derden, is aan te raden. Lijkt alles te kloppen, dan mag je jezelf de vraag stellen wat de voordelen van een overname zijn. En of je het leuk vindt om samen te werken met een soort van compagnon? Dus, kijk ernaar met de nodige rationaliteit. Eventueel samen met een bedrijfsadviseur van OOvB. Beter voorzichtig vooraf dan spijt achteraf.