OOvB - Bedrijfsovername

Bedrijfsovername

Overnemen om je bedrijf sterker te maken?

In Nederland vinden vele bedrijfsoverdrachten plaats. Het merendeel van deze bedrijfsoverdrachten vindt plaats binnen de redelijk besloten wereld van de familiebedrijven. En overnemen om te groeien is iets dat vooral bij grotere bedrijven plaatsvindt. Een gemiste kans, omdat ook voor MKB ondernemers een overname kan leiden tot een sterkere onderneming met een grotere toekomstbestendigheid. Denk maar eens aan het ‘binnenhalen’ van meer productiecapaciteit, leidinggevende capaciteiten of nieuwe klanten.

Van een toeleverancier hoorde ik dat een collega bedrijf te koop staat. Het lijkt me interessant. Welke stappen ga ik nu ondernemen?

Een bedrijfsovername kan een uitstekende manier zijn om je bedrijf te laten groeien. Natuurlijk zijn er tal van zaken die daarbij een rol spelen. Is er een overlap in klanten? Zijn de medewerkers loyaal aan het bedrijf? Zijn er geen ‘lijken’ in de kast? En, niet in de laatste plaats, is de overname op een aantrekkelijke manier te financieren. Kortom, vragen genoeg die tot serieus nadenken stemmen. De bedrijfsadviseurs van OOvB helpen je graag verder.

Ik ben geïnteresseerd om een goedlopend bedrijf over te nemen. Wat is een goed plan van aanpak?

Een bedrijfsovername vraagt om een goed plan. Je dient er zeker van te zijn dat je de juiste motieven hebt. Groeien om te groeien is namelijk niet altijd de beste drijfveer. Verder dien je duidelijk te hebben wat de verwachte voordelen zijn van een eventuele overname (liefst ook in cijfers uitgedrukt). Tenslotte is het verstandig om goed te weten wat je koopt. Dat is namelijk meer dan cijfers alleen. Zijn de klanten trouw? Passen de medewerkers? Is het machinepark goed onderhouden? Hoe staat het met de echte waarde van de voorraden? Een gesprek met één van de bedrijfsadviseurs van OOvB kan verhelderend zijn.

Ik wil het over enkele jaren zakelijk wel wat rustiger aan gaan doen. Hoe bereid ik me voor?

Ondernemen is vooral gas geven. Het is dan ook niet vanzelfsprekend dat je als ondernemer veel nadenkt over afscheid nemen van je bedrijf. Toch is het verstandig om dat zo nu en dan wel te doen. Vooral als je op gevorderde leeftijd komt. Een bedrijfsverkoop vraagt namelijk om een lange voorbereiding. 5 jaar is helemaal geen uitzondering. En, wanneer je niet onder ‘druk’ staat, neem je de beste beslissingen. Bijvoorbeeld over investeringen die je nog wel of niet wilt doen. Over het aanstellen van een rechterhand of mogelijke opvolger. Over fiscale consequenties wanneer je besluit te verkopen.

OOvB heeft een whitepaper gemaakt over bedrijfsoverdracht. Je kunt hem hieronder downloaden.