OOvB - Bedrijfsovername

Bedrijfsovername

Overnemen om je bedrijf sterker te maken?

In Nederland vinden vele bedrijfsoverdrachten plaats. Het merendeel van deze bedrijfsoverdrachten vindt plaats binnen de redelijk besloten wereld van de familiebedrijven. En overnemen om te groeien is iets dat vooral bij grotere bedrijven plaatsvindt. Een gemiste kans, omdat ook voor MKB ondernemers een overname kan leiden tot een sterkere onderneming met een grotere toekomstbestendigheid. Denk maar eens aan het ‘binnenhalen’ van meer productiecapaciteit, leidinggevende capaciteiten of nieuwe klanten.

De laatste tijd vraag ik me steeds vaker af hoe het met mijn bedrijf verder moet. Ik overweeg zelfs verkoop. Wat kan ik het beste doen?

De toekomst van je bedrijf vraagt om een serieuze benadering. Vooral als je twijfels krijgt over je eigen rol als ‘ondernemer’. Het is belangrijk om een gesprekspartner te hebben waarmee je het hierover kunt hebben. Zodat je niet alleen staat in je afwegingen. Wat de uitkomst en beslissing ook zal zijn, de verkoop van je bedrijf vraagt om een lange voorbereiding. Zodat je ook verschillende opties kunt bekijken. Je OOvB bedrijfsadviseur kan jouw ideale gesprekspartner zijn.

Een ondernemer benaderde ons onlangs met de vraag of wij zijn bedrijf wilden overnemen, terwijl hij directeur zou kunnen blijven. Hoe pak ik dat aan?

Het is van belang om te ontdekken wat het werkelijke motief is van de verkopende ondernemer. Een paar extra gesprekken, ook met derden, is aan te raden. Lijkt alles te kloppen, dan mag je jezelf de vraag stellen wat de voordelen van een overname zijn. En of je het leuk vindt om samen te werken met een soort van compagnon? Dus, kijk ernaar met de nodige rationaliteit. Eventueel samen met een bedrijfsadviseur van OOvB. Beter voorzichtig vooraf dan spijt achteraf.

Van een toeleverancier hoorde ik dat een collega bedrijf te koop staat. Het lijkt me interessant. Welke stappen ga ik nu ondernemen?

Een bedrijfsovername kan een uitstekende manier zijn om je bedrijf te laten groeien. Natuurlijk zijn er tal van zaken die daarbij een rol spelen. Is er een overlap in klanten? Zijn de medewerkers loyaal aan het bedrijf? Zijn er geen ‘lijken’ in de kast? En, niet in de laatste plaats, is de overname op een aantrekkelijke manier te financieren. Kortom, vragen genoeg die tot serieus nadenken stemmen. De bedrijfsadviseurs van OOvB helpen je graag verder.