OOvB - Juridisch

Juridisch

Goede raad voorkomt een hoop problemen.

Hoewel je als gedreven ondernemer alles op alles zet om je klanten tevreden te houden, je medewerkers te motiveren en je toeleveranciers te waarderen, kan een zakelijk geschil altijd opduiken. Het zijn de momenten dat je behoefte hebt aan juridische kennis. Gelukkig beschikt OOvB adviseurs en accountants over een juridische adviesafdeling met ervaren juridische professionals. Of het nu gaat om een eerste inschatting, om uitgebreid juridisch advies of om je te begeleiden tijdens een juridische procedure. En dat is een prettige zekerheid.

Mijn compagnon en ik lijken op een breuk af te stevenen. Hij dreigt met gedwongen verkoop van aandelen. Wat zijn mijn mogelijkheden?

Het is erg vervelend als zakelijke compagnons en bedrijfseigenaren ruziënd over straat gaan. Slecht voor de medewerkers, slecht voor de zaken. Het beste advies? Blijf praten. Oplopende conflicten leiden uiteindelijk altijd tot verlies. De juridische weg is er één om weg te blijven. Een objectief gesprek met een jurist van OOvB als intermediair kan een stap in de goede richting zijn om tot enkele acceptabele mogelijkheden te komen.

Een medewerker lijkt zijn baan niet aan te kunnen. Hij loopt over van stress wat ten koste van de werksfeer gaat tussen collega’s. Ik wil hem ontslaan. Wat kan ik juridisch doen?

Ontslag door een verstoorde arbeidsrelatie is niet zo maar een gelopen race. Wellicht kan er ook sprake zijn van disfunctioneren. Maar dit laatste dient duidelijk aangetoond te kunnen worden door de werkgever in kwestie. Het helpt je zaak als het disfunctioneren tijdens functioneringsgesprekken is vastgelegd. De meeste kans van slagen heb je door constructief na te denken over oplossingen, desnoods samen met een mediator. Bij herhaaldelijk en feitelijk disfunctioneren kan ontslag mogelijk zijn. 

We zijn in de laatste fase van een bedrijfsovername. Hoe weet ik zeker dat er geen verborgen verplichtingen zijn?

Bij een bedrijfsovername is het van belang om risico’s naar redelijkheid te verdelen. Een boekenonderzoek (due-dilligence) geeft zeker een beeld over de situatie van het bedrijf en de eventuele verplichtingen. Daarnaast is het belangrijk dat er een vrijwaring wordt opgesteld. Stel je maar eens voor dat er in het verleden een verkeerde pensioenafdracht is toegepast, waardoor een flinke naheffing op tafel zou kunnen komen. Een vrijwaring voorkomt dat je als nieuwe eigenaar verantwoordelijk bent.