OOvB - Export

Export

Ontdek een wereld aan mogelijkheden buiten Nederland.

Nederlandse MKB ondernemingen zijn grofweg voor de helft verantwoordelijk voor alle exportinkomsten. Dus om te zeggen dat export onbekend is voor MKB’ers zou onterecht zijn. Toch zijn er nog veel exportkansen te benutten voor ondernemers. Bovendien heeft de laatste crisis laten zien dat ondernemingen die ook exporteren, veel gemakkelijker door de crisis zijn gekomen. Maar het opstarten van export? Dat doe je er niet zomaar even bij. Daarom is het goed om een plan te maken. Samen met een OOvB bedrijfsadviseur.

Het exportvolume stijgt zodanig, dat we overwegen een buitenlandse productielijn op te zetten. Wat zijn de slimme stappen?

Een buitenlandse bedrijf opstarten is geen sinecure. Afgezien van wetgeving, vergunningen en allerlei eisen, zul je een antwoord dienen te hebben over hoe je dit gaat organiseren. Het ‘er even bij doen’ is geen optie. Het vraagt dus al snel om een indrukwekkende investering. Heb je al nagedacht over een intensieve samenwerkingspartner met een lokale partner. Dat kan een prima eerste stap zijn. Maar, dit is maatwerkadvies dat vraagt om een gesprek met een bedrijfsadviseur van OOvB.

We overwegen om ons assortiment specerijen te gaan exporteren naar Engeland. We hebben reeds een distributiepartner. Wat staat ons te wachten?

Exporteren naar het Verenigd Koninkrijk gaat een stuk lastiger worden dan voorheen. Op de eerste plaats verandert de BTW, je gaat immers exporteren naar een niet EU land. Verder is het aannemelijk dat je een douanenummer (EORI-nummer) zult dienen aan te vragen

Maar ook op het gebied van accijnzen en invoertarieven kan het één en ander veranderen. Wil je weten wat? Kijk hier

Een klant begint een nieuwe vestiging in Duitsland. Nu vraagt de klant of wij ook niet een productielocatie willen starten om sneller te kunnen leveren?

Een productielocatie opstarten is geen kleinigheid. En al helemaal niet in het buitenland. Je dient je dan ook goed af te vragen of er geen alternatieve manier te vinden is om je klant te bedienen. Echter, als er een goed contract aan gekoppeld is, dan kan deze kans een springplank zijn voor meer activiteiten in het buitenland. Kortom, een kwestie van de juiste zakelijke afwegingen maken.