OOvB - Export

Export

Ontdek een wereld aan mogelijkheden buiten Nederland.

Nederlandse MKB ondernemingen zijn grofweg voor de helft verantwoordelijk voor alle exportinkomsten. Dus om te zeggen dat export onbekend is voor MKB’ers zou onterecht zijn. Toch zijn er nog veel exportkansen te benutten voor ondernemers. Bovendien heeft de laatste crisis laten zien dat ondernemingen die ook exporteren, veel gemakkelijker door de crisis zijn gekomen. Maar het opstarten van export? Dat doe je er niet zomaar even bij. Daarom is het goed om een plan te maken. Samen met een OOvB bedrijfsadviseur.

Dankzij onze website ontstaat er vraag naar onze producten naar uiteenlopende landen. Hoe pakken we dat aan?

Het internet haalt de wereld dichtbij. Toch levert dat ook voldoende uitdagingen op. Als het gaat om kant en klare producten (handel), dan is het wel te regelen. Tenminste, als je goed hebt nagedacht over transport, verzekeringen, valutarisico, betalingszekerheid en distributiestructuur. Echter, als het gaat om producten waarbij nazorg (onderhoud, reparatie) aan de orde kan zijn, dan wordt het complexer. Hoe ga je bijvoorbeeld om met garanties. Of met transportkosten als het product teruggestuurd dient te worden? Is je contact in het buitenland een dealer, of een eindklant? Allemaal vragen die je wellicht vergeet als de eerste orders uit het buitenland zich aandienen. Toch is het goed om al die vragen eens te bespreken met je OOvB bedrijfsadviseur.

Wij verkopen steeds meer producten online naar de Belgische markt. Is het interessant om een Belgische vestiging te openen?

Meer en meer bedrijven profiteren van online handel naar het buitenland. Toch is het een verschil om uit te breiden in je online verkoopkanaal of om de keuze te maken voor een fysieke vestiging in het buitenland. Want naast locatie dien je ook na te denken over de bemensing van die locatie, en de aansturing ervan. Daar dient je eigen organisatie ook klaar voor te zijn. Een slimme opstart zou kunnen zijn om te gaan samenwerken met een gevestigde organisatie die jouw producten gaan aanbieden. Al kost dat marge. Zo ontdek je wat het kan doen, en kun je uiteindelijk altijd nog besluiten om het zelfstandig te gaan doen. Je OOvB bedrijfsadviseur wil er graag eens met je over doorpraten.

Het aantal verkochte producten naar de VS stijgt zodanig, dat we overwegen een logistieke hub te openen in de VS om onze dealers beter te kunnen bevoorraden. Hoe pakken we dat aan?

Er zijn natuurlijk verschillende manieren om je producten op slimme manier in de VS te krijgen en daar te distribueren. Voordat je investeert in een eigen logistieke oplossing, kun je ook overwegen om een distributeur aan te stellen, die jouw verkooppunten belevert en ondersteunt. Het is dan ook goed om een aantal scenario’s te bedenken en door te rekenen. Een OOvB bedrijfsadviseur kan daarbij helpen. Bovendien beschikt OOvB adviseurs en accountants over de contacten voor een professioneel advies op maat.

Het exportvolume stijgt zodanig, dat we overwegen een buitenlandse productielijn op te zetten. Wat zijn de slimme stappen?

Een buitenlandse bedrijf opstarten is geen sinecure. Afgezien van wetgeving, vergunningen en allerlei eisen, zul je een antwoord dienen te hebben over hoe je dit gaat organiseren. Het ‘er even bij doen’ is geen optie. Het vraagt dus al snel om een indrukwekkende investering. Heb je al nagedacht over een intensieve samenwerkingspartner met een lokale partner. Dat kan een prima eerste stap zijn. Maar, dit is maatwerkadvies dat vraagt om een gesprek met een bedrijfsadviseur van OOvB.