Aandeelhoudersovereenkomst

Wanneer er in een B.V. meerdere aandeelhouders deelnemen dan is het belangrijk om samen afspraken te maken en deze ook vast te leggen om duidelijkheid te scheppen en eventuele conflicten in de toekomst te voorkomen.

Een gedeelte van de afspraken zal reeds in de statuten van de B.V. zijn vastgelegd. Voor het oprichten van een B.V. is het opstellen van statuten verplicht en de wet stelt eisen aan de inhoud van de statuten. Statuten zijn openbaar en niet makkelijk aan te passen. Voor een statutenwijziging dient de notaris een akte van statutenwijziging op te stellen.

Wanneer er in een B.V. meerdere aandeelhouders deelnemen dan is het van belang om, naast de statuten van de B.V., aanvullende afspraken te maken. Een aandeelhoudersovereenkomst is dus een overeenkomst tussen aandeelhouders waarin onderling afspraken met elkaar worden gemaakt en vastgelegd. In een aandeelhoudersovereenkomst kunnen ook afwijkende afspraken worden gemaakt ten opzichte van de statuten van de B.V. Met het opstellen van een aandeelhoudersovereenkomst worden aandeelhouders gedwongen om na te denken over hoe zij wensen om te gaan met eventuele toekomstige situaties. Een aandeelhoudersovereenkomst is niet openbaar en flexibeler dan de statuten.

Een aandeelhoudersovereenkomst kan in onderling overleg tussen de aandeelhouders op elk gewenst moment worden aangepast. De afspraken in een aandeelhoudersovereenkomst hebben vaak betrekking op de rechten en verplichtingen van de aandeelhouders in de B.V.

In een  aandeelhoudersovereenkomst kan bijvoorbeeld worden vastgelegd:

  • welke aandeelhouders bevoegd zijn tot het besturen van de B.V.;
  • de afspraken met betrekking tot de verdeling van de winst en de financiering in groei- en verliessituaties;
  • voor welke besluiten goedkeuring van de aandeelhouders/het bestuur nodig is;
  • de wijze van besluitvorming binnen de aandeelhoudersvergadering;
  • in welke situaties, op welke manier en aan wie aandelen verkocht moeten worden;
  • de vaststelling van de prijs van aandelen in geval van overlijden, arbeidsongeschiktheid en verplicht/vrijwillig uittreden van de aandeelhouder;
  • een geheimhouding,  concurrentie- en relatiebeding;
  • een boetebeding.

 

Het is belangrijk dat de tussen de aandeelhouders gemaakte afspraken duidelijk en precies worden vastgelegd zodat er achteraf geen onduidelijkheden ontstaan.

Mochten wij kunnen helpen bij het opstellen van een aandeelhoudersovereenkomst of heb je vragen over een aandeelhoudersovereenkomst, neem dan contact op met een van onze juristen.