Aanpak beunhazerij zonnestroom installateurs

Met de enorme vraag naar zonnepanelen en alternatieve energievoorzieningen, is er eveneens een enorme druk op installatiebedrijven. Zoveel zelfs dat het leidt tot aanzienlijke vertragingen. Een gegeven dat voor anderen leidt tot nieuwe kansen. De opkomst van zonnepanelen installateurs is dan ook niet helemaal onverwacht.

Toch is het de vraag of deze trend goed is voor de kwaliteit. Een zorg die onlangs werd uitgesproken door Techniek Nederland. Bij monde van voorzitter Doekle Terpstra is het zo dat de enorme groei bedrijven aantrekt die het niet zo nauw nemen met kwaliteit en veiligheid. Alleen al de tientallen ongelukken die de arbeidsinspectie meldt, zijn een teken aan de wand.

Zonnestroominstallateur is in principe een vrij beroep. Een doorn in het oog van de branchevereniging. Zeker omdat wanneer een systeem niet deugdelijk is aangelegd, risico’s op kortsluiting en brand reëel zijn. Volgens Terpstra begint het echter ook bij de consument. “Het aansluiten van zonnepanelen is technisch vakwerk. Dat vraagt om een erkende installateur.”