Bedrijven blijven voorzichtig. Consumenten minder negatief

In januari steeg het consumentenvertrouwen voor de vijfde maand op rij, met een score van -28, volgens het CBS. Een lichte verbetering ten opzichte van december, waar een score van -29 werd gerealiseerd. Deze score blijft echter ver onder het twintigjarig gemiddelde van -10, en ver verwijderd van de piek van 36 in 2000.

Consumenten waren minder negatief over de economie en hun financiën van het afgelopen jaar, maar hun verwachtingen voor de toekomst bleven terughoudend.

Tegelijkertijd investeerden bedrijven in november 3,6% minder, een terugval na een groei in oktober. Ondernemers vonden de investeringsomstandigheden in januari minder ongunstig, mede door een beter consumentenvertrouwen en hogere beurskoersen. Echter, producenten beoordeelden de orderpositie negatiever. Het CBS merkt op dat deze cijfers niet zijn aangepast voor werkdagen. De data reflecteert een voorzichtige economische stemming, waarbij consumenten en bedrijven hun verwachtingen en investeringen aanpassen aan de heersende marktomstandigheden.