Betrouwbare overheid? Ja, graag!

Jeroen van Boekel, werkzaam bij de vestigingen Heesch, Wijchen en Boekel ziet door de bomen het bos niet meer wat betreft de snelle en verrassende veranderingen op fiscaal gebied. Hij schrijft hierover in zijn nieuwste blog.

Een greep uit het nieuws de afgelopen maand: bijtelling elektrische auto verdubbelt per 1 januari 2020 van 4% naar 8%, Hoge Raad schiet spaartaks af, maar u krijgt geen belastingverlaging en regering overweegt terugdraaien lastenverlichting bedrijfsleven.

Bijtelling elektrische auto

Ik kan me voorstellen dat je je als belastingbetaler afvraagt waar de overheid mee bezig is.

Zomaar vanuit het niets wordt in het kader van het klimaatakkoord de heffing op elektrische auto’s verdubbeld. Reeds bestelde auto’s worden afgezegd, dieselslurpers worden alsnog aangeschaft en niemand die het snapt.

Vrijwel iedereen (inclusief de Hoge Raad) vindt de box 3-heffing buitensporig, al jaren wordt aangedrongen op een heffing op basis van werkelijk rendement, maar de staatssecretaris blijft niet veel verder komen dan: we onderzoeken de alternatieven.

Lastenverlichting bedrijven teruggedraaid?

En dan de verlaging van de vennootschapsbelasting. In stapjes gaat die belasting de komende jaren naar beneden. Althans, die wet is vorig jaar aangenomen. Nog voordat de verlagingen doorgevoerd gaan worden schijnt met dit onder druk van de PvdA alweer terug te willen draaien ten gunste van een koopkrachtverbetering voor ons allemaal. Los van de vraag of het een rechtvaardiger is dan het ander: hoe kun je nu als ondernemer vooruitdenken als je voortdurend wordt verrast door een overheid die alle kanten op schiet?

Zwalkend beleid

Voor mij als belastingadviseur kan ik redeneren dat iedere verandering voor mij weer omzet oplevert, maar ook ik word af en toe moedeloos van het zwalkende en steeds weer veranderende beleid van onze regering. Want hoe kan ik nou adviseren als de wetgeving morgen alweer anders is dan vandaag? Een betrouwbare overheid? Ja, graag!