CBS meldt matig jaar voor aan- en afvoer voor zeetransport

De rekenmeesters van het CBS hebben berekend dat de aan- en afvoer van goederen in Nederlandse zeehavens over het afgelopen jaar is afgenomen met 7,6 procent tot 574 miljoen ton. Zowel de geloste als geladen goederen namen af. De invoer vanuit Rusland verminderde sterk, terwijl die vanuit de Verenigde Staten juist aanzienlijk steeg.

CBS meldt matig jaar voor aan- en afvoer voor zeetransport

In totaal werd 396 miljoen ton goederen gelost, een daling van 8,6 procent ten opzichte van 2022. De uitvoer daalde met 5,1 procent tot 178 miljoen ton. De aanvoer van droge bulkgoederen, zoals steenkool, daalde met 17,1 procent, waarbij de import uit Rusland bijna geheel stopte. Ook de aanvoer van natte bulkgoederen, inclusief aardolie en gas, daalde met 3,5 procent. Vooral vanuit de Verenigde Staten steeg de aanvoer van aardolieproducten met 61,4 procent, terwijl die uit Rusland met 77 procent afnam.

Daarnaast werden er minder goederen in containers gelost, met een daling van 4,6 procent in gewicht en 6,9 procent in aantal containers (TEU). De afvoer van natte bulkgoederen en containergoederen nam respectievelijk met 5,4 en 8,4 procent af.

De aanvoer van gas steeg met 25,5 procent, voornamelijk uit de Verenigde Staten, die nu 70 procent van de aanvoer verzorgen. In totaal kwam 28,8 procent van alle goederen uit de Verenigde Staten, die daarmee de belangrijkste handelspartner werden, gevolgd door het Verenigd Koninkrijk, Noorwegen, Brazilië en China.