Directeur CPB openlijk kritisch over rol van cryptomunten

Ondanks de enorme speculaties rondom cryptomunten als Bitcoin en Etherium, om er maar eens enkele te noemen, is de financiële wereld nog steeds aarzelend. Cryptoliefhebbers snappen dat heel goed.

Banken hebben namelijk geen belang bij cryptovaluta en kunnen terecht achterdochtig zijn omdat de cryptovaluta uiteindelijk het bankstelsel zoals we nu kennen omver zal blazen, aldus de cryptoliefhebbers. En ondanks het feit dat blockchaintechnologie, waarop de cryptovaluta zijn gebaseerd, vele mogelijkheden kent, is de kritiek rondom de Bitcoin en consorten niet minder. ’s Werelds grootste belegger – Warren Buffet – verafschuwt de cryptomunt vanwege het gebrek aan controle. Maar ook vanuit Nederland wordt de kritiek openlijker.

Pieter Hasenkamp van het CPB vindt namelijk dat er zelfs een verbod zou moeten komen op de cryptomunt. Een van de argumenten die hij aanvoert is het gevaar van speculatie vanwege een compleet gebrek aan intrinsieke waarde. Het is naar zijn overtuiging al lang duidelijk dat de valuta niet betrouwbaar is als betaalmiddel. Alleen in landen met slechte valuta kunnen dergelijke koersschommelingen voorkomen. Het idee is dan ook dat de cryptovaluta meer als speculatie-middel wordt beschouwd dan als betaalmiddel. En dat alleen al is een teken dat de munt als valuta niet geschikt is. Hasenkamp dringt erop aan om de cryptovaluta in Nederland compleet te gaan verbieden.