Dividenduitkering? Opletten!

Sebastiaan Geene, jurist bij de vestigingen Boekel en Wanroij waarschuwt bij de uitkering van dividend. Heb je aan alle formaliteiten voldaan? Pas dan overgaan op uitkering!

Uit een recente uitspraak van het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden blijkt weer eens dat men niet te lichtvaardig om moet gaan met het uitkeren van dividend. In dit geval was er sprake van dat de dividendbesluiten niet op een juiste manier waren vastgesteld, waardoor de DGA zowel het betaalde dividend áls de betaalde dividendbelasting (terug) moet betalen.

De schriftelijke besluiten tot het uitkeren van dividend voldeden niet aan de eisen zoals deze waren vastgelegd in de statuten van de betreffende besloten vennootschap. Daarin was namelijk opgenomen dat uitkering van winst pas mag gebeuren nadat de jaarrekening was vastgesteld. Ook moest uit de vastgestelde jaarrekening blijken dat de uitkering geoorloofd was.

Failliet

Op het moment dat de aandeelhouder de dividendbesluiten nam, was de betreffende jaarrekening nog niet vastgesteld. Later ging de betreffende besloten vennootschap failliet en nam de curator de stelling in dat de besluiten nietig waren. De Rechter stelde de curator in het gelijk.

55.000 euro

Omdat de bestuurder van de besloten vennootschap de dividendbelasting, in dit geval een bedrag van € 55.000 (!), naar de Belastingdienst had overgemaakt, terwijl hij wist dat de dividendbesluiten die aan die overboeking ten grondslag lagen nietig waren, is hij volgens de Rechter persoonlijk aansprakelijk. Hij moet nu (onder andere) het bedrag van € 55.000 aan de besloten vennootschap betalen en maar afwachten of dat hij dit bij de Belastingdienst (terug) kan vorderen.

Moraal van het verhaal: Zorg ook bij dividenduitkeringen (en andere aandeelhoudersbesluiten) dat aan alle formaliteiten is voldaan!