Een 4-daagse werkweek? Het lijkt de nieuwe norm te worden

Bij vele grotere bedrijven, en bij verschillende ICT bedrijven wordt al volop geëxperimenteerd met een 4-daagse werkweek. Als fulltime baan, met een fulltime salaris. In een aantal gevallen wordt afgesproken dat 4 keer 9 uur gewerkt wordt, maar in een aantal gevallen geldt de 32 uur werkweek (4 x 8 uur) als norm voor full time

In IJsland wordt al wat langer geëxperimenteerd, en zo blijkt dat de productiviteit helemaal niet minder wordt. Natuurlijk zitten er altijd haken en ogen aan een dergelijk onderzoek. Niet alle banen komen in aanmerking. In de logistiek, horeca of zorg, gaat het namelijk ook om aanwezigheid. In ieder geval sluiten dergelijke experimenten goed aan bij de nieuwe discussie rondom thuiswerken, of hybride werken. Ook hier blijkt dat de arbeidsproductiviteit niet minder wordt bij thuiswerk. Het is dus vooral het verlies aan controle, of het gebrek aan vertrouwen, waardoor dergelijke arbeidsvormen met argusogen worden bekeken.

Een mooi voorbeeld is een reparatiebedrijf dat onlangs besloot om haar monteurs nog maar 4 dagen per week in te zetten en wekelijks 1 verlofdag aan te bieden.

De eigenaar baseerde zijn keuze op het feit dat de monteurs vaak al voor 6 uur in de ochtend van huis waren, en pas om 18 uur weer thuis. Deze verstoorde werk / privé balans zorgt ervoor dat ze aan het eind van de week niet meer op hun best zijn. Op deze wijze stijgt niet alleen de kwaliteit van het werk, maar ook de motivatie, is zijn overtuiging.