Fiscus betaalt mee aan kosten diefstal

Diefstal is in de detailhandel aan de orde van de dag en kost jaarlijks vele miljoenen. Gelukkig betaalt de fiscus hier een deel aan mee.

Kosten aftrekbaar

De inkoopprijs van gestolen goederen of cash komt in mindering op de winst en dus betaal je ook minder belasting. Het is daarom van belang goed bij te houden hoeveel en wat er gestolen wordt. Anders is er voor wat betreft de administratieve kant weinig verschil met goederen die je voor eigen gebruik aan jouw zaak onttrekt.

Bewijslast

Als je kosten maakt, dus ook bij diefstal, ligt de bewijslast in beginsel bij jou. Inbrekers laten uiteraard geen factuur achter waarin ze aangeven welke spullen er ontvreemd zijn en dus zul je dit zelf zo goed mogelijk aannemelijk moeten maken. Daarom is het van belang altijd aangifte te doen en bijvoorbeeld foto's te maken van de inbraak.

Eigen personeel

Diefstal door het eigen personeel komt helaas ook voor. Bij ontslag of een andere sanctie is het van belang om bijvoorbeeld correspondentie met je verzekering of advocaat minstens zeven jaar te bewaren als bewijs.

Wat met de btw?

De btw op ontvreemde goederen mag je gewoon aftrekken. De waarde van de ontvreemde goederen ex btw kun je dus ten laste van de winst brengen. Je hebt de btw op de goederen al ontvangen en moet deze dus afdragen. Bij diefstal van cash geld speelt dit niet.

Verzekering dekt de schade?

Dekt de verzekering de schade, dan verhoogt dit de winst weer. Alleen een eventueel eigen risico komt dan ten laste van de winst. Krijg je een vergoeding van de Stichting Afrekenen met Winkeldieven, dan is ook die belast. Via deze stichting kan een ondernemer een schadevergoeding van € 181 claimen bij de dief voor de tijd die de ondernemer kwijt is aan de afhandeling van de winkeldiefstal.

Heb je vragen over de fiscale kant van de kosten van diefstal, neem dan contact met ons op.

 

Bron: SRA