Goede voornemens voor ondernemers

Pfff, 2020 zit er ongeveer op. En hoe graag we het met z’n allen gewild hadden, we zijn nog niet van het coronavirus af. Gelukkig lijkt het er steeds meer op dat we één of meerdere vaccins beschikbaar hebben om een einde te maken aan dit zo allesoverheersende virus.

 

Niettemin heeft het jaar 2020 ons ook veel geleerd. De allerbelangrijkste les is misschien nog wel dat niets met zekerheid te voorspellen is. En dat je ondanks alle goede bedoelingen soms gewoon geen invloed hebt op dat wat er gebeurt.

Wil dat zeggen dat je alles maar op je af moet laten komen? Nee!

Misschien dat de volgende goede voornemens ook jou kunnen helpen.

 1. Stel prioriteiten.
  Weet wat je wilt, en weet ook waar je bedrijf het best in scoort. Of het nou een bepaalde groep klanten is, die aandacht verdienen, of een nieuw product? Ga ervoor. Maak het je belangrijkste prioriteit.
 2. Ben zuinig met je tijd.
  Email, whatsapp, linkedin. Prachtig, het zijn kanalen die ons overladen met boodschappen. Toch schuilt het gevaar erin dat je je snel laat afleiden door zaken die niets met je belangrijkste prioriteit te maken hebben. Dus, weer kritisch met je tijd.
 3. Zelfs een lange weg begint met een kleine stap.
  Veel ondernemers hebben de neiging om een sprintje te trekken naar hun nieuw bedachte doel. Niet doen! Leert onderzoek. Het is beter om elke dag kleine verbeteringen door te voeren dan ineens heel veel.
 4. Maak je niet druk om datgene waarop je geen invloed hebt.
  Tja, een wijs gezegde. En we weten inderdaad dat dat niet altijd even gemakkelijk is. Toch kan het helpen om bewust te zijn van je eigen gedrag en gevoel. En je daarbij telkens de vraag te stellen of je er iets aan kunt veranderen of niet. Zo niet, laat het dan uit je gedachten verdwijnen.