Groei van Nederlandse industrie lijkt niet te stoppen

De industrie lijkt niet te stoppen. Belemmeringen door een aarzelende toevoer van producten en grondstoffen en het chronisch tekort aan vakmensen hebben geen invloed op de groei van de productie.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek berekende dat de laatstgemeten maand, november, zorgde voor records. Ten opzichte van een jaar eerder werd een productiegroei gerealiseerd van 10,6%. Het hoogste niveau ooit. De machine-industrie blijft koploper, met een duizelingwekkend groeicijfer van 59%.

Ondernemers in de industriesector worden weliswaar iets minder positief. Toch blijft het producentenvertrouwen onverminderd hoog en scoort het boven het langjarig gemiddelde.

Ook in Duitsland, een belangrijke afzetmarkt voor Nederlandse producenten, groeide het producentenvertrouwen. Alleen was daar sprake van een iets negatiever sentiment. Waarschijnlijk heeft dat dan weer alles te maken met de gemiddelde dagproductie in de Duitse industrie, die juist 2,4% daalde ten opzichte van een jaar eerder. Deze daling is echter wel te wijten aan een tekort aan grondstoffen, halffabricaten en chips.