Industrie aan krachtig herstel bezig

De afsluiting van 2020 was een positieve voor de Nederlandse Industrie. De Nevi inkoopmanagersindex steeg tot een hoogte van 58,2. De hoogste stand in de afgelopen twee jaar.  Een sentiment dat werd gevoed door een groot aantal nieuwe orders, op haar beurt weer gestimuleerd door de positieve berichten over de coronavaccinaties.

Industrie aan krachtig herstel bezig

Hoewel in het algemeen een redelijk terughoudend gevoel aanwezig is voor export, blijkt de Chinese industrie op stoom te komen. Dit leidt tot vraag naar hoogwaardige machines en productiemiddelen, voornamelijk vanuit Duitsland. Dit leidt op haar beurt weer naar vraag naar onderdelen die gemaakt worden door Nederlandse producenten.

Dankzij de toename in het aantal orders, blijft de industrie positief over 2021. Een uitdaging die veelvuldig genoemd wordt? Leveringsproblemen van grondstoffen en halffabrikaten. Ook de transportprijzen worden genoemd als punt van zorg. Ter indicatie; een container vanuit China naar Nederland kost bijna 7 keer zoveel als een jaar geleden.

 

Vakbeurzen nog steeds taboe
Vakbeurzen nog steeds taboe

Hoewel de nieuwe coronavaccinaties alle hoop geven dat we over enige tijd elkaar toch weer in de ogen kunnen kijken, zijn vele organisaties van vakbeurzen terughoudend. Zo maakte de organisator van de bekende Hannover Messe onlangs bekend dat de beurs ook voor het komende jaar niet zal doorgaan.

Wel worden tal van online alternatieven opgezet waardoor fabrikanten toch hun vernieuwingen kunnen laten zien. Ook zullen tal van online seminars worden opgezet en wordt de mogelijkheid geboden om in specifieke zoom meetings aan te schuiven.