Industriekrimp Duitsland signaal voor Nederlandse industrie

Het afgelopen half jaar, heeft de Nederlandse industrie te maken gehad met uitdagende omstandigheden. Toenemende prijzen van grondstoffen en energie waren niet de enige boosdoeners. Want, zoals nu blijkt, is het vooral ook de afnemende vraag die zorgt voor onzekerheid.

In buurland Duitsland is de afnemende vraag erg goed merkbaar. Het Duitse Economisch Instituut (IW) geeft aan dat alleen al de export van Duitse voertuigen naar China afgelopen half jaar is afgenomen met ruim 20%. Daartegenover staat een importstijging van auto’s (uit China) van maar liefst 75%. Overigens is de exportdaling voor een deel te verklaren uit het feit dat Duitse automerken hun productiefaciliteiten deels verplaatsen naar China en Azië, en zodoende minder auto’s hoeven te exporteren.

Toch is dit fenomeen een signaal voor de gehele industrie. Het geeft immers aan dat wij in ons deel van de wereld meer en meer te maken krijgen met verre industriële grootmachten die aan de winnende hand lijken. Het dwingt ons om innovatief te blijven en slimmer en duurzamer te produceren, aldus de onderzoekers van IW.