Inflatie lijkt af te nemen door dalende energieprijzen. Wat betekent dat voor de rente?

De gasprijs is stevig gedaald. Tot een niveau van voor de Russische inval in Oekraïne. De oorzaak? We hebben minder gas nodig dan verwacht, door de relatief warme winter.

Bovendien hebben we meer voorraad dan ooit. En ook de aanvoer van gas (ook LNG) vanuit Azië lijkt geen probleem, omdat Aziatische handelaren hoge Europese prijzen kunnen vragen, terwijl het eigen land moeiteloos bijschakelt op de inzet van steenkolen. Iets dat bij ons politiek gevoelig ligt. De dalende energieprijzen, ook de olieprijs is aanzienlijk gedaald, brengen de inflatiecijfers omlaag. Een aantal analisten gaat ervan uit dat de ECB (Europese Centrale Bank) inflatiedoelstelling van 2%, dit jaar al gerealiseerd zal worden. Maar wat doet dit met de rente? De verwachte recessie is geen stimulans om de rente te verhogen. Toch zijn de centrale bankiers ervan overtuigd dat een rentestijging nodig is om de inflatie onder controle te houden. Zeker ook, omdat de lonen dit jaar aanzienlijk gaan stijgen.

Analisten verwachten dan ook dat de basisrente in twee stappen verhoogd zal worden naar 3%. Daarmee zal er druk komen op de vastgoedmarkt. En ook de economie zal er mogelijk een extra vertraging door krijgen.