Kabinet blijft garant staan voor leverancierskrediet

Afgelopen voorjaar sprong het kabinet in de bres voor vele horecatoeleveranciers en horecabedrijven die de toestroom aan leveranties zag stilvallen. Wat was er namelijk aan de hand?

Kabinet blijft garant staan voor leverancierskrediet

De vele toeleveranciers lieten hun leveringen verzekeren via kredietverzekeraars. Die trokken echter massaal hun handen af van de sector vanwege de coronacrisis. Om te voorkomen dat de hele keten tot stilstand kwam, besloot het ministerie van Financiën om garant te staan. Destijds werd er een bedrag van 12 miljard euro voor gereserveerd. De daadwerkelijke ‘schade’ werd oorspronkelijk op 1 miljard euro geschat, maar bleek dankzij het stevige herstel in de zomer en de tweede helft van het jaar, nog een stuk lager. Vooral ook daarom is ook nu weer voorzien van een totaal garantiebedrag van opnieuw 12 miljard euro.

Het enige dat is veranderd? In het voorjaar gingen de kredietverzekeringspremies rechtstreeks naar de staat. Nu is afgesproken dat de kredietverzekeraars een eigen risico aangaan van 10% over de eerste 1 miljard euro aan schade. Daarvoor ontvangen zij 10% van de premie-inkomsten.

Meer algemeen nieuws