Meer dan de helft kleine ondernemingen niet verzekerd bij ziekte

Maar liefst een ruime 1 miljoen ZZP’ers (ondernemers in het kleinbedrijf) is niet verzekerd tegen een verlies van inkomen bij arbeidsongeschiktheid en ziekte. Ongeveer eenzelfde aantal heeft ook niet genoeg financiële buffer om een periode van meer dan 3 maanden zonder inkomen te overbruggen. Dit blijkt uit een onderzoek van Qredits in samenwerking met de Hogeschool Utrecht.

Uit verder onderzoek blijkt dat het ondernemersloon van meer dan de helft van de ondernemers in het kleinbedrijf lager is dan het wettelijk minimumloon. Vergeleken met enkele jaren terug lijkt het iets beter te gaan. Toch is deze situatie niet wenselijk volgens ONL voorzitter Erik Ziengs. Vooral in de horeca en retail is de verdiencapaciteit slecht. Daarentegen wordt juist in de zorg, waar inmiddels veel ZZP’ers werkzaam zijn, redelijk goed verdiend.

De onderzoekers stellen dat er teveel drempels zijn om kleine maar groeiende ondernemers te financieren. Daar horen bijvoorbeeld garantiefaciliteiten en fiscale aftrekmogelijkheden bij voor particuliere investeerders, zo blijkt in vergelijk met het buitenland.