In memoriam Frans van Zoggel

Met groot verdriet hebben wij maandag 9 augustus 2021 kennis genomen van het overlijden van Frans van Zoggel, onze collega met een dienstverband van ruim 35 jaar.

Frans is geboren op 28 april 1961, zijn hele leven is hij onlosmakelijk verbonden geweest aan Vinkel. Zijn naam en faam behoeft in Vinkel geen nadere toelichting, Frans is trots op Vinkel en Vinkel is trots op Frans. Dat is wel gebleken uit het prachtige en welverdiende eerbetoon op 24 juni jl. (https://www.evvc.nl/nieuws/frans-bedankt). Als collega’s van Frans zijn wij heel blij voor hem dat hij dit moment nog zo bewust heeft mogen meemaken. Voor ons was de dankbaarheid van velen die daarin te zien is heel herkenbaar, zo hebben wij Frans als collega ook altijd mogen ervaren.

MB_X3696

Op 1 mei 1986 maakte Frans van Zoggel zijn opwachting bij het destijds in Oss gevestigde accountantskantoor Parapax, later opgenomen in het huidige OOvB adviseurs en accountants. De start van zijn maatschappelijke carrière volgde na een goed verlopen “sollicitatiegesprek” met destijds (mede)eigenaar en dorpsgenoot Gerrit van Wanrooij aan de bar in Café-Zaal Den Driehoek. In de op dat moment 25-jarige jongeman en nog onervaren administratieve kracht voorzag Gerrit iemand die de daadkracht die hij toonde op het voetbalveld ongetwijfeld ook in zich zou hebben als betrouwbare werknemer. Het is voor zowel Frans als voor ons als organisatie een gouden zet gebleken. Frans ging studeren in de avonduren en leerde daarnaast in de praktijk ons prachtige vak om zich op te werken tot een zeer betrokken en kundige bedrijfsadviseur, een prettig en vertrouwd gezicht voor vele lokale/regionale ondernemers en een geweldig uithangbord voor het kantoor.

Wat rond de zomervakantie begon met rugklachten waarbij hij meende zich op het werk te hebben vertild kreeg in oktober 2020 zijn vervolg met een onheilspellend bericht. Weglopen voor verantwoordelijkheid past niet in het woordenboek van Frans, nuchter als altijd vertelde hij ons over dat wat hij van doctoren te horen had gekregen. Wat een moed, wat een kracht maar ook wat een (eerste) zware klap. In de maanden hierna heeft Frans zijn behandelingen ondergaan. Het werk heeft er niet onder geleden, ook in die periode heeft hij met een groot verantwoordelijkheidsgevoel als altijd voor zijn collega’s en klantrelaties klaar gestaan. Eind mei, begin juni was er sprake van nieuwe, grote tegenslag en is Frans voor het laatst op kantoor geweest, telefonisch en per mail heeft hij ons nog lang bijgestaan.

We herinneren ons Frans vooral als iemand die vriendelijk, collegiaal, spontaan, openhartig, loyaal, zorgzaam, gevoel voor humor (een dag niet gelachen is een dag niet geleefd ook tijdens zijn laatste dagen), klaar staan voor anderen, rustig (niet in paniek raken, dat helpt toch niet zei hij altijd), niet gevoelig voor complimenten, voor hem was het vanzelfsprekend om zijn eigen belang ondergeschikt te maken, en vooral anderen te helpen met het oplossen van hun problemen (welke dat ook zijn) en elk probleem is op te lossen (liefst pragmatisch, niet moeilijk maken als het ook makkelijk kan). Maar het oplossen van dit probleem (ziekte) was ook voor Frans niet haalbaar.

Iemand die eigenlijk ook altijd aanwezig was, graag op kantoor kwam en waarvoor het kantoor aan De La Sallestraat in Heesch voelde als een tweede thuis. Het doet ons goed dat wij hem dat thuisgevoel hebben kunnen geven. Nog één keer naar kantoor stond dan ook op zijn to-do lijstje, het geplande bezoek voor een mogelijk laatste groet heeft vanwege zijn gezondheid helaas geen doorgang kunnen vinden. Wel heeft hij op een van zijn laatste levensdagen nog op een goede manier afscheid kunnen nemen van een aantal van zijn collega’s, een emotioneel samenzijn maar een dierbare herinnering voor ons en voor Frans.

We wensen Hetty, Tim & Lars, Mark & Linda, familie en vrienden, EVVC, collega’s en de vele anderen waarbij Frans een plekje in hun hart heeft weten te veroveren heel veel sterkte bij het verwerken van dit verlies.

 

Directie en Medewerkers OOvB adviseurs en accountants

Herdenkingsdienst

De herdenkingsdienst van Frans zal vrijdag 13 augustus om 11:45 uur plaatsvinden, bij voetbalvereniging E.V.V.C., Vinkelsestraat 108a te Vinkel.

Waar tevens vanaf 11:00 uur gelegenheid is om de condoleance te tekenen.

Aansluitend zal Frans door zijn naaste familie naar het crematorium begeleid worden.