MKB-Nederland en VNO-NCW zijn bezorgd over investeringsklimaat

Volgens MKB-Nederland en VNO-NCW is het slecht gesteld met het investeringsklimaat in Nederland. “Er gaan meer investeringen Nederland uit, dan dat er binnen komen”, zo wordt beweerd. De ondernemersorganisaties benadrukken verder dat het structureel versterken van de economische kracht van een land een tweeledige aanpak vereist.

Ten eerste is het cruciaal om de fundamentele voorwaarden voor investeringen te optimaliseren. Dit houdt in dat het overheidsbeleid consistent dient te zijn, zonder frequente wijzigingen in regelgeving of belastingtarieven. Ook is het belangrijk om het stapelen van beleid bovenop bestaand beleid te vermijden.

Het tweede aspect focust op het stimuleren van specifieke investeringen die de toekomstige economie vorm zullen geven. Dit omvat een sterke focus op het bevorderen van kennis en ontwikkeling van nieuwe technologieën. Het doel is om een vruchtbare grond te creëren voor de groei van innovatieve bedrijven. Tegelijkertijd is het essentieel om in te zetten op de digitalisering van de economie, waarbij de digitale transformatie wordt gezien als een sleutelfactor voor toekomstig economisch succes.