MKB Nederland roept kabinet op om compassie te hebben voor ondernemers met schulden

“Het zal je maar gebeuren”, zo stelt Jacco Vonhof, “dat je als ondernemer tijdens de corona diepe schulden hebt gemaakt”. “Dat je al je reserves hebt opgemaakt, en dat nu – na de corona – een nieuwe ondernemer naast je begint, met geen enkele schuld”. “Dan kun je niet zeggen dat dat eerlijk is, of dat je als bestaande ondernemer maar beter had moeten weten”.

Het is één van de argumenten die MKB Nederland voorzitter Vonhof gebruikt in zijn toelichting op de oproep naar politiek Den Haag om meer compassie te tonen voor die ondernemers die zwaar getroffen zijn tijdens de corona.

MKB Nederland vindt niet dat ondernemers aan hun lot overgelaten dienen te worden. Ook de overheid dient te kijken naar de eigen rol waardoor de lockdown en zware maatregelen zo nodig waren, vindt men. De trage sluiting in eerste instantie, het late vaccineren, de beperkte IC capaciteit, het gebrekkige testen, de snelheid van het boosteren, allemaal zaken waarop de overheid veel invloed had. MKB Nederland stelt dat het dan niet logisch is om de rekening nu volledig bij de ondernemers neer te leggen.

De veronderstelde buffers zijn er vaak niet. En zoals in het eerste voorbeeld, zijn vele ondernemers extra kwetsbaar voor nieuwe starters in de markt.

Daarom roept MKB Nederland het kabinet op om met compassie en wijsheid te blijven nadenken over de wijze waarop bestaande ondernemers hun schuld naar de overheid kunnen afbouwen.