Nederlandse techbedrijven komen moeilijker aan groeigeld

In het afgelopen kwartaal lijkt de oplopende rente een drempel te vormen op de beschikbaarheid van groeigeld. Over het gehele kwartaal is zo’n 12% minder investeringsgeld ‘opgehaald’ dan in het eerste kwartaal van dit jaar.

Ten opzichte van een jaar eerder is het zelfs 70% minder. Het opgehaalde investeringskapitaal is overigens nog altijd significant en bedraagt zo’n 710 miljoen euro. Maurice van Tilburg, directeur van Techleap verklaart een deel van de daling aan het feit dat er bijvoorbeeld een jaar geleden een aantal succesvolle investeringsrondes waren met ‘wereldbedrijven’ als Mollie, Bunq en Messagebird. Dergelijke grote investeringsrondes zijn er nu niet. Wel is het opvallend, aldus Van Tilburg, dat het aantal investeringsdeals onder 1 miljoen euro ook verder afnemen.

Want juist bij die start-ups is het animo van de markt te meten. Lucien Burm, de directeur van de Dutch Startup Association, denkt dat een belangrijke verklaring te vinden is in de oplopende rentes en de hoge inflatie. Niettemin zijn beide heren positief over het investeringsklimaat in Nederland voor startups. Ondernemers met een goed idee kunnen ook in Nederland nog steeds groeigeld vinden, zo is hun overtuiging.