Nieuwe banen door technologie

Het piept en kraakt bij vele bedrijven. De reden? Een tekort aan arbeidskrachten. Toch gebeurt er van alles om het tekort in de toekomst op te vangen. Eén van de belangrijkste acties is de aandacht voor ‘leren en ontwikkelen’ van bestaande medewerkers.

Want, naar verwachting zal het soort werk de komende jaren aanzienlijk veranderen. Te danken aan digitalisering, automatisering en robotisering. Deels zal dit leiden tot het verdwijnen van functies, maar er zullen ook nieuwe functies ontstaan door de inzet van nieuwe technologie.

Zo’n 3 op 10 werkgevers gaan ervan uit dat de komende vijf jaar tal van ‘nieuwe’ banen zullen ontstaan. Vooral bij de wat grotere ondernemingen is deze overtuiging actief.

Vanwege de verandering aan wenselijke vaardigheden is het belangrijk dat werkgevers opleidingstrajecten aanbieden aan hun medewerkers. Deels om nieuwe vaardigheden te ontwikkelen maar ook om ervoor te zorgen dat medewerkers ontdekken dat permanent leren een standaard onderdeel wordt van het werk.