Nieuwe bouwlocaties aangewezen om ook na 2030 te kunnen bouwen

Het lijkt erop alsof minister De Jonge zich niet zoveel aantrekt van zijn demissionaire status. De Jonge heeft aangekondigd dat het Rijk nieuwe grote locaties moet vinden om na 2030 minimaal 3000 woningen per locatie te bouwen.

Nieuwe bouwlocaties aangewezen om ook na 2030 te kunnen bouwen

Volgens bronnen zijn potentiële gebieden voor deze ontwikkeling onder andere het gebied tussen Groningen en Assen, de regio Eindhoven, Zuid-Limburg en de Stedendriehoek van Apeldoorn, Deventer en Zutphen. De minister benadrukt de urgentie van het bouwen van ongeveer een miljoen nieuwe woningen.

Voor 2030 is het plan om 300.000 woningen te realiseren op zeventien grote, reeds geïdentificeerde locaties in stedelijke gebieden. Echter, De Jonge waarschuwt dat deze inspanningen onvoldoende zijn om aan de toenemende vraag te voldoen, gezien de verwachte bevolkingsgroei. Het huidige woningtekort bedraagt 400.000 woningen.

Met het oog op een mogelijke bevolkingstoename tot 22 miljoen in 2050, als migratie niet beheerst wordt, benadrukt hij het belang van vooruitplannen. Deze punten zal hij verder uitwerken in zijn Nota Ruimte, die volgend jaar verschijnt.