OOvB Ondernemerssessie - Kansen en bedreigingen in 2023

Er is veel onzekerheid in de wereld om ons heen. Logisch als je kijkt naar de ontwikkelingen op het gebied van energie, arbeidsmarkt, rente, grondstoffenprijzen en de impact daarvan op de economie. Daarom heeft OOvB adviseurs en accountants haar laatste ondernemerssessie van het jaar aangegrepen om een aantal economische voorspellingen te doen voor het aankomende jaar.

Nistelrode, 22 november 2022

In de prachtige locatie van Businessclub The Duke, in Nistelrode, waren gisteravond tijdens deze OOvB ondernemerssessie zo'n 50 klanten en relaties aanwezig om van een aantal lokale ondernemers en bestuurders te horen wat zij verwachten van 2023.

 

De aftrap werd gedaan door OOvB vennoot Franklin van de Langenberg. Aan de hand van een aantal cijfers van het Centraal Planbureau en het Centraal Bureau voor de Statistiek wees Van de Langenberg op de mogelijke milde recessie, die zeer waarschijnlijk aan het einde van 2023 alweer voorbij is.

Daarna was het de beurt aan discussieleider Marc van der Wielen om 5 panelleden te bevragen naar hun visie en opvatting over 3 thema’s; Inflatie, Arbeidsmarkt en Ondernemerschap. De panelleden waren; Thijs de Langen (directeur Rabobank MKB Noord-Oost Brabant), Harold van Munster (directeur eigenaar Van Munster Recyclers), Jeroen de Laat (OOvB Vennoot), Gijs van Heeswijk (wethouder economische zaken Gemeente Maashorst) en Bart Zegers (directeur Wiltec).

 

De belangrijkste inzichten die naar voren kwamen? Je moet als ondernemer uitgaan van meerdere scenario’s. Ook is het de kunst om flexibel te blijven. “Dat wat je verwacht, komt waarschijnlijk niet uit”. Heel veel zaken waarover je je als ondernemer opwindt, kun je maar beter aanvaarden als ‘het nieuwe normaal’. Het allerbelangrijkste inzicht is nog wel dat je als ondernemer vooral dient te blijven kijken naar kansen. Want, was de gedeelde conclusie, hoe lastig tijden ook kunnen zijn, er zijn altijd kansen.