Pre-exit lijkt nieuwe trend bij familiebedrijven

Bij veel familiebedrijven heerst meer en meer de opvatting dat kinderen het vooral niet als een plicht hoeven te voelen om het bedrijf over te nemen. Dit is vooral ingegeven door ontwikkelingen waarbij kinderen gaan studeren, tijdelijk in een andere plaats wonen en ontdekken dat er nog meer mogelijkheden zijn dan de voortzetting van het familiebedrijf.

Een situatie die niet vergelijkbaar is met de vorige generatie opvolgers, waar opleiding ten dienste stond van de opvolging in het bedrijf.

Door deze veranderende trend zien overnamespecialisten een concrete afname van bedrijfsoverdrachten. Alleen al in de afgelopen twee jaren nam het aandeel van bedrijfsoverdrachten binnen de familie af van 54% naar 43%. De nieuwe overnemers zijn dan ook veel vaker investeringsfondsen of bedrijven die overnemen om te groeien.

Naast het feit dat de kinderen veel vaker een eigen pad kiezen, is er ook duidelijk sprake van het feit dat ouders hun kinderen een hoop stress en zorgen willen besparen. Een derde argument is ook dat met een externe overnemer niet alleen de zorgen verdwijnen, maar dat ook een maximaal verkoopbedrag gerealiseerd kan worden.