Het Arbeidsongeschiktheidsfonds (Aof) is in 1967 tot stand gekomen. Het fonds is in de loop der jaren verder uitgebreid en het UWV financiert uit dit fonds een aantal werknemersverzekeringen, zoals de WAO en ZW-uitkeringen.


Vanaf 2022 kent de Aof-premie twee verschillende tarieven: een tarief voor kleine werkgevers (tot 25 maal de gemiddelde premieplichtige loonsom) en een tarief voor grotere werkgevers. In 2025 betalen kleine werkgevers een premie van 6,28 procent en grote werkgevers een premie van 7,58 procent.
De organisatie Massaalbezwaar.nl is van mening dat de premie voor het arbeidsongeschiktheidsfonds (Aof) te hoog is vastgesteld en dat werkgevers mogelijk te veel premie betalen. De organisatie start daarom een collectieve claimactie om deze te veel betaalde premies terug te vorderen. In de diverse media is er momenteel ook aandacht voor.
De organisatie Massaalbezwaar.nl stelt zich op het standpunt dat meer dan 20% van de betaalde Aof-premie onterecht is. Het arbeidsongeschiktheidsfonds zou namelijk gebaseerd zijn op een omslagstelsel. Een omslagstelsel houdt in dat de hoogte van de premie afhankelijk is van de verwachte uitgaven die uit het fonds gedaan moeten worden. Er zouden dan eigenlijk geen structurele overschotten in het fonds aanwezig mogen zijn, maar geschat wordt dat het arbeidsongeschiktheidsfonds eind 2025 een vermogen heeft van € 40 miljard. Deze grote reserves roepen vragen op over de noodzaak van de huidige premiehoogte.
Zowel het UWV als het Ministerie van SZW geven aan dat de Aof-premie niet te hoog is. En uit berichtgeving van de Telegraaf volgt dat het UWV stelt dat er helemaal geen sprake is van een omslagstelsel.
Vanuit de branchevereniging waar OOvB adviseurs en accountants bij is aangesloten, willen we je graag informeren over een mogelijkheid die momenteel wordt geboden. Of het voor jou verstandig is om aan te sluiten bij het initiatief van Massaalbezwaar.nl, is een afweging die je zelf moet maken. Let wel: de initiatiefnemers vragen een financiële bijdrage voor deelname aan hun initiatief. Het is dus niet kosteloos. Daarnaast is het belangrijk om te beseffen dat succes niet gegarandeerd is.
Tenslotte, het betreft een zogeheten massaclaim, als gevolg waarvan het nog jaren kan duren voor de uitkomst van deze gerechtelijke procedure bekend zal zijn.