OOvB prinsjesdag 2020

Prinsjesdag Special 2020

De Ridderzaal maakte dit jaar plaats voor de Grote Kerk in Den Haag. Een zichtbare maatregel die duidelijk maakt dat corona nog steeds invloed heeft in onze maatschappij en economie. Niet alleen in vorm was deze Prinsjesdag anders dan voorgaande jaren. De troonrede was doorspekt met de effecten die ondernemers en burgers voor hun kiezen hebben gekregen.

OOvB koffertje prinsjesdag 2020

Het kabinet is ervan overtuigd dat ‘investeren’ de sleutel is om de zware effecten van de coronalockdown op te vangen. Termen als ‘baanbehoud’ en ’stimulering’, krijgen extra gewicht. Om de ernst van de zaak nog maar eens te onderstrepen waarschuwde de koning in zijn troonrede voor bittere tijden waarvoor we ons allemaal schrap moeten zetten.

Om de daad bij het woord te voegen, heeft het kabinet opnieuw een aantal maatregelen gelanceerd voor specifieke branches om getroffen bedrijven te helpen.
 

Een overzicht van de belangrijkste maatregelen en effecten voor jou als ondernemer:

Vrijstelling overdrachtsbelasting voor jonge starters woningmarkt

Kopers tussen 18 en 35 jaar die voor het eerst een eigen woning aanschaffen, hoeven geen overdrachtsbelasting te betalen. Beleggers daarentegen moeten 8 procent in plaats van 2 procent overdrachtsbelasting betalen over de waarde van elke woning. Dit gaat ook gelden voor wie een tweede woning wil kopen of een woning voor kinderen. Voor de aankoop van bedrijfspanden gaat de overdrachtsbelasting omhoog van 6 naar 8 procent.

Verlaging vennootschapsbelasting

De eerder aangekondigde verlaging van vennootschapsbelasting voor grote bedrijven van 25 naar 21,7 procent gaat niet door. Voor kleine bedrijven (met een winst tot € 200.000 ) gaat deze belasting wel omlaag van 16,5 naar 15 procent. Voor deze laatste categorie wordt de schijf vanaf volgend jaar in twee stappen verhoogd van € 200.000 naar € 245.000 (2021) en vervolgens naar € 395.000 (2022).

Verhoging van het tarief in de innovatiebox

Het effectieve tarief van de innovatiebox wordt verhoogd van 7% naar 9% per 2021.

Verdere verlaging zelfstandigenaftrek

De zelfstandigenaftrek zou in jaarlijkse stappen worden afgebouwd tot uiteindelijk € 5.000 in 2028, maar dit wordt verder verlaagd naar € 3.240.

Box 3

Om spaarders en kleinere beleggers op de korte termijn tegemoet te komen wordt het heffingsvrij vermogen verhoogd van € 30.846 tot € 50.000 per persoon. Wel gaat het tarief omhoog van 30% naar 31%.

Verhoging heffingskortingen

De algemene heffingskorting en de arbeidskorting gaan omhoog.

Investeringskorting

Bedrijven die investeren, krijgen onder voorwaarden de Baangerelateerde Investeringskorting (BIK), dit leidt tot een verlaging van de loonheffing. Deze regeling wordt nog nader uitgewerkt.

 

Wil je meer weten over de begroting die op Prinsjesdag is gepresenteerd? Aarzel niet en neem contact op met jouw relatiebeheerder.