Producenten iets minder negatief

In november vertoonden producenten in de industrie een minder negatieve houding ten opzichte van oktober, zo meldt het CBS. Het producentenvertrouwen steeg van -1,8 in oktober naar -0,5 in november. Fabrikanten waren optimistischer over de verwachte bedrijvigheid in de komende drie maanden en de voorraden gereed product.

Het producentenvertrouwen in november lag wel onder het langjarig gemiddelde van 1,0. In november 2021 bereikte het vertrouwen zijn hoogste waarde (12,7), terwijl in april 2020 de laagste waarde (-28,7) werd genoteerd. Producenten waren in november positiever over de voorraden gereed product en de verwachte productie in de komende drie maanden, terwijl hun oordeel over de orderportefeuille onveranderd bleef.

Twee deelindicatoren van het producentenvertrouwen waren negatief. Het aantal producenten dat een toename van de productie verwachtte, was kleiner dan het aantal dat een afname voorzag. Ook vond een kleiner aantal producenten de voorraad eindproduct klein in vergelijking met degenen die de voorraden als groot beschouwden.

Een positieve deelindicator was het aantal producenten dat de orderpositie als groot inschatte, wat overheerste ten opzichte van degenen die de orderportefeuille klein vonden, rekening houdend met het seizoen.

In bijna alle branches van de industrie verbeterde het producentenvertrouwen in november. De textiel-, kleding- en lederindustrie toonde het meest positieve sentiment, terwijl producenten in de hout- en bouwmaterialenindustrie opnieuw het meest negatief gestemd waren.