SEBA (Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto's

De SEBA is open voor aanvragen voor 2022 sinds 3 januari 2022 9:00 uur.

Ben je ondernemer of een non-profitinstelling en koopt of financial-leaset een nieuwe, volledig emissieloze bedrijfsauto voor het vervoer van goederen? Dan kun je een aanvraag doen voor de Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto's (SEBA). Bij operationele lease kan je leasemaatschappij subsidie aanvragen om in aanmerking te komen voor de SEBA.

Deze regeling geldt alleen voor bedrijfsauto's in de voertuigcategorie N1 of N2 met grijs kenteken (eerste letter is een B of V)  en tot een maximum gewicht van 4.250 kg, die zijn ontworpen en gebouwd voor het vervoer van goederen.

De subsidieregeling loopt van 15 maart 2021 tot en met 31 december 2025. Het budget van de regeling heeft elk jaar een maximum. Deze subsidie is voor ondernemers en non-profitinstellingen. Met deze regeling ontvang je bij een voertuigcategorie N1 10% van de netto catalogusprijs.

Dat is de prijs exclusief btw, inclusief bpm en opties die zijn aangebracht voor afgifte kenteken. Bij een voertuigcategorie N2 ontvang je 10% van de verkoopprijs zonder btw. Als kleine onderneming of non-profitinstelling is dat 12%. Het subsidiebedrag is maximaal € 5.000 voor iedere bedrijfsauto.

Type bedrijfsauto's die subsidie krijgen
 • Nieuwe volledig emissieloze bedrijfsauto's die alleen rijden door een elektromotor én
 • vallend onder de voertuigclassificaties N1 of N2 tot een maximum gewicht van 4.250 kg. Dat mogen bijvoorbeeld stekker-elektrische of waterstof-elektrische bedrijfsauto's zijn.
 • De netto catalogusprijs bij een voertuigcategorie N1 of de verkoopprijs zonder btw bij een voertuigcategorie N2, van de bedrijfsauto's moet € 20.000 of hoger zijn. De netto catalogusprijs is exclusief btw, inclusief bpm en opties die zijn aangebracht voor afgifte kenteken.
 • Alleen voor elektrische bedrijfsauto's N1 met een typegoedkeuring voor lichte voertuigen geldt een WLTP actieradius van minimaal 100 km. Let op: het accupakket dat je kiest in de emissieloze bedrijfsauto is van invloed op de actieradius.
 • Voor de overige elektrische bedrijfsauto's (voertuigcategorie N1 met een typegoedkeuring voor zware voertuigen en voertuigcategorie N2 tot 4.250 kg) geldt geen minimale actieradius waaraan de bedrijfsauto moet voldoen.
Bedragen
 • Voertuigcategorie N1: de subsidie is 10% van de netto catalogusprijs (exclusief btw, inclusief bpm plus opties aangebracht voor afgifte kenteken) tot een maximum van € 5.000 voor iedere bedrijfsauto. Voor kleine ondernemingen en non-profitinstellingen is het 12%.
 • Voertuigcategorie N2 (maximum gewicht tot 4.250 kg): de subsidie is 10% van de verkoopprijs zonder btw zoals in de overeenkomst staat, met een maximum van € 5.000 voor iedere bedrijfsauto. Voor kleine ondernemingen en non-profitinstellingen is het 12%.
Voorwaarden

Wil jij subsidie krijgen? Dan moet je o.a. voldoen aan de volgende voorwaarden:

 • Een belangrijke voorwaarde is: wanneer je de subsidieaanvraag indient, mag de koop- of financial leaseovereenkomst nog niet definitief zijn. Je kunt nog afzien van koop als je toch geen subsidie krijgt.
 • De bedrijfsauto mag op de datum van de aanvraag nog niet aan jou geleverd zijn en niet op je naam staan.
 • De aanschaf van een nieuwe elektrische bedrijfsauto (N1 of N2 met max tot 4.250 kg) vindt plaats met een overeenkomst;
 • De bedrijfsauto heeft bij een voertuigcategorie N1 een netto catalogusprijs (exclusief btw, inclusief bpm en opties die zijn aangebracht voor afgifte kenteken) of verkoopprijs zonder btw (bij een voertuigcategorie N2) van € 20.000 of meer.
Wat zijn de belangrijkste verplichtingen voor jou tijdens de subsidieperiode?

De gekochte emissieloze bedrijfsauto staat 3 jaar ononderbroken op jouw naam of met een verstrekkingsvoorbehoud op jouw naam als subsidieontvanger.

 • Bewaar al je documenten goed, zoals je koop- of financial leaseovereenkomst. Je moet deze bewaren tot 3 jaar na de datum van tenaamstelling van de emissieloze bedrijfsauto. Wij vragen je mogelijk om de koop- of financial leaseovereenkomst aan te leveren.
 • De bedrijfsauto is ontworpen en gebouwd voor het vervoer van goederen en is voorzien van een grijs kenteken.
Meer weten?

We begrijpen dat het best lastig is om een aanvraag zelf in te dienen. Vindsubsidies kan je helpen met het aanvragen van deze subsidie. Wil je meer weten of heb je nog vragen over deze subsidie? Ga dan naar vindsubsidies.nl. Zij helpen je heel graag verder. Download ook even de factsheet "SEBA factsheet januari 2022".