Start-ups nog steeds populair. Recordbedrag aan investeringen opgehaald

Nederlandse technologie start-ups zijn nog steeds populair. Zeker als je de onzekerheid van de coronacrisis meeneemt. Over het afgelopen jaar werd maar liefst een totaalbedrag van 1,8 miljard euro aan risicokapitaal opgehaald door tech startups.

Start-up ambassadeur Prins Constantijn van Oranje, ziet deze positieve ontwikkeling als een stap naar een ‘volwassen’ start-up markt. Toch blijft hij ook kritisch. Want al is 1,8 miljard een aanzienlijk bedrag, per hoofd van de bevolking lopen we als Nederland nog steeds achter landen zoals Zweden en Finland.

Als argument wordt door investeerders vaak gezegd dat er niet voldoende ‘talent’ of goede ideeën aanwezig zijn. De prins vindt dat een verkeerde weergave van de werkelijkheid. Aan goede ideeën is er namelijk geen gebrek, vindt hij.

Het feit dat in de VS meer dan 50% van alle start-ups uitgroeit tot een scale up, heeft meer te maken met een gebrek aan investeringen dan aan een gebrek aan talent. In Nederland haalt niet meer dan 16% van alle initieel gefinancierde start-ups een vervolginvestering van meer dan 10 miljoen euro.