Thuiswerk en beeldschermwerk leidt tot veel fysieke klachten

In Nederland kampt een groot deel van de werknemers met lichamelijke klachten. Dit ondanks aanzienlijke investeringen van bedrijven in ergonomische werkplekken. Volgens een onderzoek onder 1500 werknemers hebben acht op de tien last van rug-, knie- of schouderklachten, waarbij 77% van deze klachten werkgerelateerd is. 

Thuiswerk en beeldschermwerk leidt tot veel fysieke klachten

Vooral rugklachten zijn prominent, met 60% van de meldingen. Dit probleem is verergerd tijdens de coronacrisis met de toename van thuiswerken.Onderzoeken van zowel Acture als TNO wijzen uit dat langdurig zitten, vooral bij beeldschermwerk, een belangrijke oorzaak is.

Nederlanders zitten gemiddeld zes uur of langer per werkdag, waardoor het land bekend staat als 'Europees kampioen zitten'. Dit heeft geleid tot een toename van het verzuim, met een gemiddelde verzuimduur van 192 dagen voor werkgerelateerde fysieke klachten.

Acture CEO Maudie Derks benadrukt de impact van thuiswerken op deze trend en roept op tot betere voorlichting en aandacht voor de inrichting van werkplekken. Tegelijkertijd merkt een woordvoerder van de werkgeversvereniging AWVN op dat levensstijl ook een rol speelt, gezien de hoge werkdruk en de uitdagingen van het combineren van werk- en privéleven.