Vakbonden en NVZ bereiken akkoord: lonen ziekenhuismedewerkers stijgen

De lonen van ziekenhuismedewerkers gaan met minimaal 8 procent stijgen, meldt FNV Zorg & Welzijn zaterdagochtend in een persbericht. Vakbonden hebben met de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) een onderhandelingsakkoord voor een nieuwe cao bereikt. Ziekenhuispersoneel voerde maandenlang actie voor betere arbeidsvoorwaarden.

In het akkoord zijn ook afspraken gemaakt over rusttijden, toeslagen wanneer iemand plotseling wordt opgeroepen en overeenkomsten over eerder stoppen met werken. FNV zegt het akkoord pas te ondertekenen wanneer de ziekenhuismedewerkers het eens zijn over de nieuwe afspraken.

De loonsverhoging van in totaal 8 procent vindt in twee stappen plaats: per 1 januari 2020 stijgen de lonen met 5 procent, en een jaar later met nog eens 3 procent.

Personeel met een onregelmatig rooster - volgens FNV de helft van alle ziekenhuismedewerkers - krijgt een hogere onregelmatigheidstoeslag.

Ook leerlingen en stagiairs gaan erop vooruit. Leerlingsalarissen stijgen met 10 procent en de stagevergoeding gaat met 65 euro extra per maand naar 400 euro in totaal. Coassistenten, geneeskundestudenten die praktijkervaring opdoen in een ziekenhuis, krijgen eveneens een stage- en reiskostenvergoeding.

De nieuwe cao geldt voor 200.000 mensen. De voorgaande arbeidsovereenkomst verliep op 31 maart 2019. In de afgelopen maanden voerden ziekenhuismedewerkers actie voor betere werkomstandigheden.

Op 20 november vond "de grootste zorgstaking ooit" plaats en legden 150.000 zorgmedewerkers bij 199 locaties over het land het werk neer. 24 uur lang werden veel mensen die niet met spoed hulp nodig hadden naar huis gestuurd.