Veilig thuiswerken? Hoe doe je dat?

Het is inmiddels bijna normaal geworden; dat thuiswerken. Toch verschijnen alweer de eerste berichten dat er heel wat haken en ogen zitten aan al dat ge-thuiswerk. In eerste instantie was er een lichte aarzeling en argwaan vanuit werkgeverskringen. “Zou er niet stiekem boodschappen gedaan worden, en de was gedaan worden?”

Gelukkig bleek al snel dat de productiviteit helemaal niet slechter was. Dus, het vertrouwen werd beloond. Toch zijn er de laatste tijd signalen die om aandacht vragen.

De meeste thuiswerkplekken voldoen namelijk niet aan de arbo richtlijnen. Werktafels zijn vaak keukentafels of tafels in de woonkamer, en ook de stevige bureaustoel van kantoor heeft plaatsgemaakt voor een minder verantwoorde keuken- of eetkamerstoel.

Nekklachten, concentratieproblemen en RSI klachten komen dan ook vaker voor.

Een ander punt van zorg is de cyberveiligheid. Want ‘hackers’ hebben ontdekt dat de netwerkverbindingen in huiselijke omgevingen niet altijd cyberveilig zijn. Dat vraagt dus om voorzieningen.

Wellicht kunnen volgende tips helpen.

  • Een goede bureaustoel voorkomt veel nek- en rugklachten.
  • Zoek een ruimte thuis waar je zo min mogelijk gestoord wordt.
  • Zorg ervoor dat je computers zijn voorzien van antivirus software en goede bescherming (firewalls).
  • Kies voor een beveiligde verbinding en gebruik alleen vertrouwde wifi-netwerken.
  • Gebruik je een ‘zakelijke’ computer thuis, gebruik die dan niet voor privé doeleinden (het voorkomt de kans dat je gehackt wordt).
  • Blijf alert op ‘verdachte’ mail en berichten.