Verlies aanmerkelijk belang in een belastingkorting

Op 19 januari 2024 heeft Rechtbank Gelderland uitspraak gedaan in een procedure betreffende de omzetting van een ab-verlies (verlies uit Aanmerkelijk Belang) in een belastingkorting. Hieronder wordt ingegaan op één regeling van de elementen van de uitspraak.

Wat is belastingkorting?

De belastingkorting is een fiscale regeling die is opgesteld ter voorkoming van verliesverdamping in box 2. In het kort kan met de belastingkortingsregeling worden voorkomen dat een aanmerkelijkbelanghouder zijn of haar box 2 verliezen niet kan verrekenen. De rechtbank heeft begin 2024 een aantal voorwaarden van deze regeling verder uitgelegd.

Wanneer is de regeling van toepassing?
  • Er was ooit een aanmerkelijk belang in een besloten vennootschap, maar dat is er inmiddels niet meer.
  • Er is nog een onverrekend verlies uit aanmerkelijk belang (box 2).Dit kan bijvoorbeeld ontstaan doordat de B.V. voor minder dan de verkrijgingsprijs is verkocht.
  • Er is een verliesbeschikking  
  • Er wordt een omzettingsverzoek geschreven
Verliesbeschikking

Een verliesbeschikking is een overzicht van de verrekenbare verliezen die nog open staan. Een dergelijke beschikking dient als formele verankering van de omvang van de verliezen. Deze beschikking kan worden aangevraagd bij de Belastingdienst.

Verzoek

De korting wordt aangevraagd bij de het bevoegde kantoor van de Belastingdienst. Er zitten echter een aantal regels aan het verzoek en de omzetting. Het verzoek kan pas worden gedaan vanaf het tweede jaar nadat er geen aanmerkelijk belang is. Het verlies is verrekenbaar in de negen jaar na het jaar waarin het geleden is.

Tegen welk AB-tarief mag ik het verlies omzetten?

In de recente uitspraak van de rechtbank is er meer duidelijkheid gegeven over onder andere het omzettingsjaar. De rechtbank licht in de uitspraak toe dat het verlies moet worden omgezet in een belastingkorting op basis van het jaar dat genoemd wordt in het verzoek en niet het jaar waarin het verzoek wordt geschreven.

Wil je hier meer over weten of heb je een vraag? Neem dan contact met ons op!