Vestigingsklimaat in Nederland volgens ondernemers verslechterd

Volgens VNO-NCW en MKB-Nederland is het vestigingsklimaat in Nederland de afgelopen 5 jaar aanzienlijk verslechterd. Als grootste boosdoener wordt de toenemende regeldruk genoemd.

Ook wordt gezegd dat het rendement op investeringen in Nederland lager is dan in andere Europese landen en in de VS. Waaruit dat zou moeten blijken, wordt overigens niet genoemd. Voorzitter Ingrid Thijssen van VNO-NCW roept al langer dat Nederland door haar morele standaarden in regels, een uittocht veroorzaak bij grote internationale bedrijven. Unilever en Shell zijn reeds vertrokken en ook baggeraar Boskalis maakte onlangs bekend een vertrek te overwegen als de risico’s toenemen dat Nederlandse klimaatorganisaties het bedrijf voor de rechter kunnen slepen voor activiteiten in het buitenland, die daar overigens legitiem zijn.

 

VNO-NCW dringt er ook op aan dat Nederland extra vaart moet maken met nieuwe infrastructuur voor schone energie. Landen als Duitsland en zelfs de VS investeren volop in schone energiefaciliteiten voor bedrijven.