VNO-NCW waarschuwt kabinet voor vastlopen van economie

Het bedrijfsleven maakt zich zorgen over een aantal actuele ontwikkelingen in het land. Dat is het motief voor werkgeversorganisatie VNO-NCW om een brandbrief te sturen naar het kabinet.

Daarbij gaat het over de problemen bij de aanleg van wegen en andere infrastructuurprojecten, de bouw van woningen en de energievoorziening. De grootste boosdoeners? De beperkingen vanwege stikstofrichtlijnen, de trage vergunningsverlening, de problemen op het elektriciteitsnet en het letterlijk vastlopen van verkeer door onvoldoende aandacht voor uitbreidingen van snelwegen en vaarwegen.

VNO-NCW noemt concrete voorbeelden in haar brandbrief zoals de juridische rompslomp van bedrijven die bijvoorbeeld netcapaciteit willen inleveren. Ook de trage vergunningsverlening voor woningbouwprojecten is een doorn in het oog. Of de moeilijkheden die bedrijven ervaren met hun verzekering (brandgevaar) bij de verplichte plaatsing van zonnepanelen. VNO-NCW komt ook wel met een oplossing; namelijk de oproep voor meer publiek-private samenwerkingen.