Wat zegt Hoofdlijnenakkoord nieuw kabinet over landbouwvrijstelling?

Fiscale maatregelen nieuw kabinet: uit het Hoofdlijnenakkoord (mei 2024)

PVV, VVD, NSC en BBB hebben op 16 mei 2024 een Hoofdlijnenakkoord gesloten. Nu is dit “slechts” een Hoofdlijnenakkoord en moeten eerst nog veel details uitgewerkt worden. Bovendien moet ieder voorstel door de Tweede Kamer en Eerste Kamer.

Wat zegt Hoofdlijnenakkoord nieuw kabinet over landbouwvrijstelling?

De vraag is wat er met de landbouwvrijstelling op gronden in de inkomsten- en vennootschapsbelasting gaat gebeuren nu de BBB in het kabinet gekomen is.

Nu is in het Hoofdlijnenakkoord in ieder geval ook het volgende vastgelegd: er worden verdere stappen gezet om (negatief geëvalueerde) fiscale regelingen af te bouwen of te versoberen en onbedoelde constructies aan te pakken.

Vanuit deze vastlegging zou je kunnen verwachten dat de landbouwvrijstelling die er nu nog is in de inkomsten- en in de vennootschapsbelasting op agrarische gronden afgeschaft zou kunnen gaan worden. Dit ondanks dat de BBB dus in het kabinet zit.

Maar er is blijkbaar ook specifiek over de landbouwvrijstelling inkomstenbelasting vennootschapsbelasting gesproken dat deze (vooralsnog) in stand blijft.

Mogelijk dat hierbij aansluiting gezocht wordt met de aanpassing van box 3 belasting richting 2026 2027. Dit omdat in de box 3 belasting het werkelijk rendement waarschijnlijk belast gaat worden. Als dat gaat gebeuren is de kans nog groter dan de landbouwrijstelling er alsnog afgeschaft gaat worden.

De uitwerking van het hele Hoofdlijnenakkoord en bijbehorende discussies moeten nog gevoerd worden, maar als agrarische ondernemer moet je nu nog meer rekening houden dat de landbouwvrijstelling echt er af kan gaan. Dit omdat zowel paar jaren geleden als ook in maart 2024 recent nog een rapport gekomen is over evaluatie landbouwvrijstelling met een nadrukkelijk negatief advies is gegeven over de handhaving van de landbouwvrijstelling.

Ons advies is om hierin alert te blijven en de keuze zelf bewust te nemen of je alsnog (opnieuw) wil herwaarderen van gronden. De waarden van gronden zijn de laatste jaren weer verder toegenomen, dus het belang kan groot zijn.