Wettelijke betaaltermijn naar 30 dagen

Het is een doorn in het oog voor vele MKB ondernemers; het betaalgedrag van grote bedrijven. Ook bij de uitbraak van het coronavirus haalde de twijfelachtige betalingsmoraal van de grotere organisaties de nieuwskaternen.

Grote retailers die zonder overleg met hun toeleveranciers de betalingstermijn opschorten. Van 30 naar 60 dagen, en zelfs van 60 naar 90 dagen. Een aantal ‘bekende’ winkelketens spanden de kroon door een betalingstermijn van 120 dagen af te dwingen. “Wie betaalt, bepaalt”, is in dit geval misschien wat moeilijk uit te leggen.

Gelukkig wil de overheid paal en perk stellen aan dit laakbare betaalgedrag. Minister Dekker van economische zaken, komt daartoe met een wetswijziging om de wettelijke betaaltermijn te verkorten van 60 dagen naar 30 dagen.

MKB-Nederland voorzitter Jacco Vonhof zegt verheugd te zijn met de wetswijziging. “We hebben er al lang voor gepleit om iets te doen aan het slechte betalingsgedrag van grote ondernemingen”, zo stelt hij.

Over 2019 blijkt de gemiddelde betalingstermijn te zijn gestegen naar ruim 41 dagen. Bij het ministerie wordt erkend dat veel zzp’ers en MKB’ers in de problemen komen als deze lange betalingstermijn niet wordt ingekort. Vanuit MKB-Nederland is men vooral ook blij omdat de wetswijziging het gemakkelijker maakt voor een kleinere ondernemer om actie te ondernemen tegen de macht van de grotere ondernemingen.