Winkeldiefstal groeiend probleem voor winkeliers

Nederlandse winkeliers zijn ernstig bezorgd over de stijgende winkeldiefstallen, en INretail, de brancheorganisatie, dringt aan op strikter landelijk overheidsbeleid.

De organisatie is momenteel in gesprek met het ministerie van Justitie en Veiligheid, en stelt dat de huidige aanpak ontoereikend is en het aantal diefstallen alleen maar zal doen toenemen. Jumbo, een grote supermarktketen, verliest jaarlijks meer dan 100 miljoen euro door winkeldiefstal, wat neerkomt op ongeveer 1% van hun omzet. INretail schat dat de schade voor de hele retailsector rond de 2 miljard euro ligt.

De problemen rond winkeldiefstal zijn niet beperkt tot Jumbo, met een verwacht recordaantal aangiftes in het afgelopen jaar. De politie registreerde van januari tot november meer dan 41,000 winkeldiefstallen, het hoogste sinds 2014. INretail wijst op mogelijke oorzaken zoals een lager aantal agenten op straat en veranderde moraal bij mensen.

Jumbo wil de strijd tegen winkeldiefstal intensiveren met intensiever cameratoezicht en nieuwe preventieve maatregelen. INretail roept de politiek op om beleid te formuleren en wijst op mogelijke technologische oplossingen, zoals kunstmatige intelligentie en beeldherkenning, die elders al effectief zijn gebleken.