Ziekteverzuim: Verplichtingen van Werkgevers bij Ziekmelding en Re-integratie

“Het aantal grieppatiënten neemt toe. Vorige week gingen 38 op elke 100.000 mensen met griepachtige klachten naar een huisartskopte de kranten vorige week.

Dit betekent dat veel werknemers zich afgelopen week ziekgemeld hebben bij hun werkgever. Bij een ziekmelding van een werknemer heeft een werkgever verschillende verplichtingen voortvloeiende uit de wet- en regelgeving. De verplichtingen van werkgever zijn gericht op zowel de begeleiding en re-integratie van de zieke werknemer als op de privacy van de werknemer. Hieronder zet ik een aantal van deze verplichtingen van werkgever uiteen.

Ziekteverzuim: Verplichtingen van Werkgevers bij Ziekmelding en Re-integratie

Als werkgever zijnde dien je allereerst aan te geven hoe werknemers zich ziek kunnen melden. Een werkgever mag geen vragen stellen over de aard van de ziekte. Dit is voorbehouden aan de bedrijfsarts. De werkgever mag alleen bepaalde persoonsgegevens van de zieke werknemer verwerken die noodzakelijk zijn voor de uitvoering van de arbeidsovereenkomst, de re-integratie of om te voldoen aan wettelijke verplichtingen. Dit omvat onder andere het telefoonnummer, het verpleegadres, de vermoedelijke duur van het verzuim, en of de ziekte verband houdt met een arbeidsongeval.

De werkgever mag controlevoorschriften opstellen om vast te stellen of de werknemer daadwerkelijk ziek is. Deze voorschriften moeten schriftelijk zijn vastgelegd (in een verzuimprotocol) en duidelijk maken welke informatie de werknemer moet verstrekken tijdens zijn/haar ziekte. In zéér uitzonderlijke gevallen mag de werkgever een verdergaande controle laten uitvoeren, bijvoorbeeld door een recherchebureau, om te verifiëren of de werknemer echt ziek is.

De werkgever moet een bedrijfsarts of arbodienst inschakelen om de zieke werknemer te begeleiden en te adviseren over de re-integratie. De bedrijfsarts speelt een cruciale rol bij het vaststellen van de beperkingen van de werknemer en het geven van adviezen over de re-integratie.

De werkgever heeft uitgebreide re-integratieverplichtingen. De werkgever dient zich in te spannen om de zieke werknemer zo snel mogelijk weer aan het werk te krijgen. Dit houdt bijvoorbeeld in dat de werkgever passende maatregelen moet nemen om de werknemer in staat te stellen zijn eigen werk te hervatten of, indien dat niet mogelijk is, ander passend werk te verrichten binnen het bedrijf van werkgever. Binnen acht weken na de eerste ziektedag dienen werkgever en werknemer gezamenlijk een plan van aanpak op te stellen op basis van de door arbodienst of bedrijfsarts gemaakte probleemanalyse. Het plan van aanpak moet tijdens het hele re-integratietraject steeds worden geëvalueerd en zo nodig worden bijgesteld.

Werkgever is verplicht om gedurende maximaal 104 weken het loon door te betalen aan de zieke werknemer. Deze verplichting kan worden verlengd als de werkgever onvoldoende re-integratie-inspanningen heeft verricht. Uiteraard heeft de werknemer ook re-integratieverplichtingen die hij/zij dient na te komen.

Mocht je vragen hebben over ziekteverzuim of twijfel je of je voldoende doet aan je re-integratieverplichtingen? Neem dan contact op met een van onze juristen.