Pand Dierenartsenpraktijk

Dierenartsenpraktijk Wijchen - Sarah Dekker

Het is een wat andere binnenkomst dan bij een willekeurig bedrijf. Zenuwachtige honden? Een angstige kat? Een slaperig konijn in een kooi? En de baasjes? Die zijn vaak net zo gespannen. We hebben een afspraak met dierenarts en praktijkeigenaar Sarah Dekker, van Dierenartsenpraktijk Wijchen. De dierenartsenpraktijk is al door enkele dierenartsen voortgezet. Sarah is inmiddels zo’n zestien jaar werkzaam als dierenarts in de praktijk, waarvan alweer vele jaren als praktijkeigenaar. Ze ziet ons, maar maakt het gesprek met een klant af. “Dan zie ik u over een week.” Het gesprek is ten einde. Met ferme pas komt Sarah op ons aflopen. Verbaasd over het aantal mensen dat aanwezig is voor het maken van een interview en film.

Dierenartsenpraktijk Wijchen bestaat ruim 60 jaar, maar is pas sinds 2020 gevestigd in een prachtig verbouwde boerderij aan de Woeziksestraat in Wijchen. Zo trof Sarah Dekker het pand echter niet aan. Het pand, bekend als de witte boerderij, was namelijk compleet in verval geraakt. De gemeente Wijchen, inmiddels eigenaar, wist zich geen raad met het pand. Gelukkig had Sarah er wel een idee bij toen het pand werd aangeboden als mogelijke optie voor de dierenartsenpraktijk die moest verhuizen. Een flinke verbouwing volgde. Inmiddels is het pand het thuis voor de dierenartspraktijk waar een viertal dierenartsen en een vijftal dierenartsassistenten zorgen voor de vele klanten en hun dieren.

De dierenartspraktijk heeft een fraaie uitstraling waarbij de sfeervolle ontvangstruimte opvalt. Op de begane grond zijn verder enkele behandel- en operatiekamers te vinden en is er een uitslaapruimte waar de dieren rustig kunnen bijkomen van hun behandeling. Tevens is er een ruimte ingericht als laboratorium om zelf bloed-, urine- en mestonderzoek te kunnen uitvoeren. Naast gezelschapsdieren biedt dierenartsenpraktijk Wijchen ook zorg voor paarden en pony’s. Speciaal daarvoor is een apart bijgebouw opgericht aan de achterzijde van de praktijk, waar allerlei onderzoek kan worden uitgevoerd.

Sarah Dekker bekent dat het soms wel een hele klus is om alle rollen goed te blijven uitoefenen. “Het dierenarts zijn is één, maar het runnen van de dierenartspraktijk vraagt om ondernemerschap en managementeigenschappen die voor mij niet altijd zo vanzelfsprekend zijn”. Gelukkig kan ze voor de financiële- en fiscale zaken terugvallen op Jeroen de Laat, vennoot bij OOvB adviseurs en accountants. “OOvB is voor mij een sparringpartner op het gebied van bedrijfseconomische vragen”, zegt Sarah. “Ook bij de aanschaf van het nieuwe pand heeft OOvB een belangrijke rol gespeeld, samen hebben we bekeken wat er mogelijk was.”

Sarah vertelt dat ze is aangesloten bij een club van praktijkhouders. “Daar gaat het dan vooral over het ondernemerschap binnen de dierenartsenpraktijk. Hoe we onze inzet rendabeler kunnen maken, of gezamenlijk medicijnen of instrumenten kunnen inkopen. En juist voor de algemene bedrijfsvoering, kan ik af en toe sparren met Jeroen de Laat van OOvB. Dit zijn voor mij waardevolle gesprekken, want ik heb wel ontdekt dat ik een betere dierenarts ben dan ‘manager’”, zo besluit Sarah Dekker.