Kinderopvang Eerste Klas

"We groeiden al heel snel uit onze jas"

Chantal Spanjaard en Susan van Doren glunderen van trots als ze vertellen over hun bedrijf. In vijf jaar tijd is de opvang enorm gegroeid. “Dit hadden we alleen maar kunnen dromen”, vertelt Chantal.

Beiden hebben een achtergrond in de kinderopvang en ruim vijf jaar geleden hebben zij de handen ineen geslagen met de start van hun eigen kinderopvang. De locatie is snel gevonden op de Heiligenberg in Cuijk. Het perceel wordt gekocht en de tekeningen voor de huisvesting zijn zo gemaakt. “Boerderijstijl, met hoge, open ruimtes, maar dan wel in een modern jasje”, licht Chantal toe. In augustus 2017 opent Kinderopvang Eerste Klas de deuren voor de eerste kindjes (en hun ouders).

De locatie is volledig ingericht om verschillende leeftijdsgroepen ontwikkelingsgericht op te vangen
Susan van Doren

Direct vanaf de start gaat het hard. Eerst met een kinderdagverblijf (KDV) en buitenschoolse opvang (BSO) samen in één gebouw, maar al snel blijkt de vraag naar de BSO meer dan ze hadden verwacht en lopen ze er tegenaan dat de leeftijden in de BSO-groep teveel uiteen gaan lopen. Amper twee jaar na de opening beseffen ze dat ze de grond naast hun eigen pand nodig hebben voor uitbreiding. In dezelfde stijl, maar met andere behoeften, wordt er een tweede huisvesting gebouwd waar de BSO zich gaat settelen. “De locatie is volledig ingericht om verschillende leeftijdsgroepen ontwikkelingsgericht op te vangen”, legt Susan uit. Zo zijn er diverse themakamers, waaronder een atelier, een beweegkamer, gamekamer en zelfs een chillruimte.

“We willen graag kinderen na school een gevoel van thuiskomen bieden. Met goede afspraken weten de kinderen precies waar ze aan toe zijn”.  

Op dit moment vangen ze op het kinderdagverblijf ongeveer 100 kinderen en op de BSO zo’n 150 kinderen op van diverse basisscholen in Cuijk en zijn ze met ongeveer 26 medewerkers.

Bij de oprichting al heeft Joop Verbruggen van OOvB Financieringsdesk een rol gespeeld in de begeleiding van de financiering. Chantal was al eens eerder betrokken bij de opstart van een kinderopvang en met die ervaring stelde ze zelf een prognose op. “Maar Joop vond deze wel heel rooskleurig”, zegt Chantal. “En de bank vond zelfs de bijgestelde prognose van Joop nog te mooi geschetst”, vult Susan aan.

Als ze nog geen twee jaar later opnieuw bij de banken aankloppen voor de bouw van de BSO-locatie, kunnen deze dan helaas niets voor ze betekenen. “Het vertrouwen lag er wel, maar de papieren nog niet”, vertelt Susan. Met begeleiding van Joop wordt via een investeerder een huur-koopovereenkomst voor de locatie gesloten en kan de bouw dus alsnog snel van start. De vooraf verwachte groei wordt hiermee gerealiseerd en dat is voldoende bewijs om een paar jaar later bij de banken het gesprek opnieuw aan te gaan. Onder begeleiding van Joop kunnen ze nu een mooie historie overleggen en zijn er meerdere banken die graag in zee willen met Kinderopvang Eerste Klas. Door het vertrouwen dat wordt uitgesproken, in combinatie met de goede voorwaarden en condities, is er gekozen voor de ING. En sinds afgelopen september zijn de dames dan ook zelf eigenaar van beide panden.

De afgelopen vijf jaar zijn heel mooi, maar ook pittig geweest. De razendsnelle groei zorgde ook voor een flinke uitdaging in de zoektocht naar voldoende personeel om de vraag aan te kunnen. Daarnaast heeft de Corona-periode veel flexibiliteit geëist van de eigenaressen en hun medewerkers. Nu zijn ze vooral op zoek naar stabiliteit binnen de organisatie en het team. “Eigenlijk hopen we dus Joop voorlopig even niet meer nodig te hebben” grapt Chantal tenslotte. “Het is nu wel even goed zo, we gaan genieten van wat we samen hebben neergezet”.