Advies bij bedrijfsovername
Als we het parkeerterrein van Outbound in Boekel oprijden, wordt direct duidelijk dat hier bijzondere producten gemaakt worden. Een stoere expeditietruck vormt de indrukwekkende entree. We zijn benieuwd naar het verhaal erachter.
We schuiven aan bij Niels van Haandel, eigenaar en technisch verantwoordelijke bij Outbound. Hoewel nog jong, is het toch alweer enkele jaren dat hij werkzaam is in het bedrijf dat zijn vader jaren geleden startte als hobby. Vader Jan van Haandel verkocht in 2010 zijn schadeherstelbedrijf en zocht iets nieuws. Dankzij de ervaring in schadereparaties van campers besloot hij om een nieuw avontuur aan te gaan. Het bouwen van expeditietrucks; campers waarmee je terecht kunt in de meest onbegaanbare gebieden.
Van de oorspronkelijke twee trucks zou er één aangeboden worden voor verhuur. Toen dit op allerlei praktische problemen stuitte en tegelijkertijd de eerste verzoeken binnenkwamen van zelfbouwers voor deuren en ramen voor expeditiecampers, werd een nieuwe weg ingeslagen. Vanaf die tijd werd de invloed van zoon Niels sterker. Hij zag een toekomst als bouwer van op maat gemaakte deuren, luiken en ramen voor overland campers en expeditievoertuigen.
Hoewel nauwelijks reclame gemaakt wordt, blijkt dat de wereld van camperbouwers het bedrijf in Boekel weet te vinden. In Europa, maar ook ver daarbuiten tot in de Verenigde Staten vertrouwen gerenommeerde camperbouwers op de specialistische producten van Outbound. Om de groei van het bedrijf in goede banen te leiden is enige tijd geleden een nieuwe compagnon en eigenaar binnengehaald. Maurik Hellebrekers heeft zijn sporen verdiend als commercieel manager bij grotere IT bedrijven. Voor hem lag de uitdaging er om nog eens in te stappen bij een bedrijf. Niet alleen maar manager zijn, maar ook om als ondernemer en eindverantwoordelijke keuzes te kunnen maken. De combinatie tussen de technische en jonge Niels en de wat oudere commerciële Maurik blijkt een effectieve combinatie te zijn.
OOvB adviseurs en accountants was adviseur van de familie van Haandel. Zelfs toen Jan van Haandel het toenmalige schadebedrijf van zijn ouders overnam, was OOvB al betrokken. Het was dan ook logisch dat ook nu een aantal gesprekken nodig waren om tot het inzicht te komen dat een bedrijfsoverdracht aan zoon Niels misschien wel gecombineerd zou kunnen worden met het aantrekken van een commerciële ervaren investeerder, die ook actief werkzaam zou willen zijn in het bedrijf. Ook in de gesprekken met Maurik en zijn financiële adviseurs was OOvB betrokken.
Inmiddels is het overdrachts- en overnametraject alweer een jaar achter de rug. Beide partijen zijn tevreden met de uitkomst én de manier waarop het traject is doorlopen. De focus ligt nu voornamelijk op de wijze waarop producten sneller gemaakt kunnen worden, met behoud van de spreekwoordelijke kwaliteit.