Thep Smits - Steenhouwerij J.H. Smits & Zonen B.V.

Theo Smits - Steenhouwerij J.H.Smits & Zonen B.V.

Soms vertelt een bedrijfsnaam meer dan je in honderd woorden zou kunnen uitleggen. In het geval van Steenhouwerij J.H. Smits & Zonen, sinds 1848, is dat ook zo. Steenhouwerij, duidelijker kan niet. En, sinds 1848! Dat betekent wel iets. Ervaring, vakmanschap, soliditeit én ondernemerschap.

OOvB - Steenhouwerij J.H. Smits en zonen

Als je voet zet op het uitgestrekte terrein van Steenhouwerij J.H. Smits en zonen, zijn er maar weinig zaken die herinneren aan de lange geschiedenis van het bedrijf. Dit jaar bestaat het bedrijf maar liefst 171 jaar. De zware platen van hardsteen, graniet en marmer worden vandaag de dag met heftrucks en volautomatische takels verplaatst. En ook het ouderwetse handwerk heeft plaatsgemaakt voor computergestuurde frees- en zaag machines. Toch lijkt het wel of de passie voor steen door de aderen loopt bij directeur Theo Smits. “Het blijft prachtig om van een ruw blok steen een stijlvol product te maken”, zo vertelt de huidige directeur.

OOvB - Steenhouwerij J.H. Smits en zonen

Overigens was het niet zomaar een uitgemaakte zaak dat Theo de 4e generatie zou worden. “Mijn moeder vond het belangrijk dat haar kinderen studeerden. Dat wilde bij mij nog niet zo vlotten. Het was dus logisch dat ik mijn inzet liet zien in het bedrijf. Na vele jaren was ik ervan overtuigd dat ik het bedrijf wilde gaan voortzetten, en hadden mijn ouders voldoende vertrouwen dat dat ook ging lukken.” “Inmiddels is dat ook alweer enkele tientallen jaren geleden, dus ik kan trots zeggen dat dat ook gelukt is”, lacht Theo Smits.

Op dit moment wordt zoon Camiel Smits voorbereid om het bedrijf extra geschiedenis te geven. Het verschil tussen de twee generaties is duidelijk merkbaar. “Ik kan nog steeds erg enthousiast worden van steen als product en de manier waarop je het kunt bewerken, terwijl Camiel veel meer oog heeft voor de klant en hun wensen”, aldus Theo Smits.
De klanten van Steenhouwerij Smits & Zonen zijn heel uiteenlopend. Van aannemers, architecten en projectontwikkelaars tot en met consumenten die op zoek zijn naar een granieten of composieten aanrechtblad, natuurstenen wastafel of hardstenen kozijnomlijsting. Want ook het productaanbod is in de loop der tijd aanzienlijk uitgebreid.

De relatie van Steenhouwerij Smits & Zonen en OOvB gaat al lang terug. “Mijn ouders waren al klant bij OOvB. Vooral rondom de overname destijds, heb ik een intensieve relatie opgebouwd met Ferdie Renkens, één van de vennoten bij OOvB”, zo vertelt Theo Smits. “Dit vormt een band. Dus ook toen we het, enkele jaren geleden, tijdens de crisis lastig hadden, heb ik het als prettig ervaren om een klankbord te hebben met wie je zakelijk kunt sparren. Iemand die doordrongen is van de achtergrond en de historie”. “Maar ook wanneer grotere investeringen aan de orde zijn, zoals bij aanschaf van een nieuwe CNC-machine of de verbouwing van een showroom, is het prettig om de financiële ‘voors en tegens’ te bespreken met iemand die weet waarover het gaat”, aldus Smits.

Want ook voor je relatie met je accountant geldt dat ervaring en een gemeenschappelijke historie een belangrijke toegevoegde waarde is.
Theo Smits