Tuincentrum van de Hulsbeek al 50 jaar een familiebedrijf

Bij Tuincentrum van de Hulsbeek hebben ze wat te vieren: ze bestaan dit jaar 50 jaar! Eigenaar Jan van de Hulsbeek, geboren in Wanroij, kreeg de groene vingers van zijn moeder mee. Zij was altijd met bloemen bezig. Zijn vader, hoefsmid met een dorpswinkel, leerde hem het ondernemerschap.

 

Vijftig jaar geleden begon Jan met het kweken van wat stekjes die hij aan vrienden, familie en bekenden verkocht. Al snel kwam er meer interesse voor zijn plantjes en ontwikkelt Jan een complete kwekerij. In 1975 richt hij het tuincentrum op. Toen nog aan de Peelstraat in Wanroij. Het tuincentrum was destijds nog één van de weinigen in de regio, waardoor de groei enorm was. Jans’ vrouw, Gerda, rolde naar eigen zeggen het bedrijf in en voelt zich daar nog steeds helemaal thuis.

In die vijftig jaar zijn er wel veel dingen veranderd binnen het bedrijf. Het bedrijf verhuist in 1993 naar de huidige locatie op Oosteind en ook daar gaan de zaken heel goed. Het tuincentrum ontwikkelt zich tot dé vijverspecialist in de wijde regio. Jan gaat zich steeds meer richten op het tuincentrum en bouwt zijn eigen hovenierswerkzaamheden af.  “We hebben nu hele fijne samenwerkingen met diverse hoveniers”, legt Jan uit. “Via ons kunnen zij hun klanten een totaalplaatje aanbieden. Dat werkt voor alle partijen prettig.”

En ik ga, denk ik, maar eens aan de slag in mijn eigen tuin, want daar had ik de laatste jaren weinig tijd voor!
Jan van de Hulsbeek

De relatie met OOvB begon jaren geleden. Vanaf het moment dat OOvB zich in Wanroij vestigt, laat Jan zich adviseren door Leo Kocken. Daarnaast heeft hij onlangs ook met Joop Verbruggen van de Financieringsdesk samengewerkt voor de laatste ontwikkelingen binnen het tuincentrum.

Het afgelopen jaar is er namelijk een groot deel bijgebouwd bij het tuincentrum en is de inrichting compleet veranderd. Ook het assortiment werd flink uitgebreid, vooral door de sluiting van de Welkoop in Wanroij. Voor Van de Hulsbeek leverde dit een unieke kans op door nu ook dierbenodigdheden, zoals voeding en accessoires te gaan verkopen. “Ik vind het fantastisch dat we dat er nu ook bij doen”, glundert dierenliefhebber Jan. Bij de financiering van de verbouwing en het uitbreiden van het assortiment heeft Joop ze kunnen ondersteunen in het traject door alle benodigde informatie voor de bank te verzamelen.

Maar als je dit al 50 jaar doet, is het dan nog geen tijd voor pensioen? Die vraag is al erg vaak gesteld aan Jan. Hij beoefent zijn vak nog altijd met veel plezier, maar is ook erg verheugd dat hij het stokje nu gaat overdragen aan zijn zoon Martijn. Ook bij hem zitten de groene vingers in zijn genen. Sinds 2020 is Martijn al mede-eigenaar en vanaf deze maand neemt hij het volledig over van zijn vader. Zijn vriendin Anne en zijn zus Katrien werken beiden ook binnen het hechte familiebedrijf.

Helemaal afscheid nemen zal Jan voorlopig nog niet doen. Stilzitten is ook niet zijn ding. “Ik zal er zeker nog geregeld te vinden zijn”. Maar de ondernemer heeft er alle vertrouwen in dat het tuincentrum in goed handen is bij zijn zoon. “En ik ga denk ik maar eens aan de slag in mijn eigen tuin”, besluit Jan. “Want daar had ik de laatste jaren weinig tijd voor”.