vanillebonen

Vanille BV

Een zoete geur dringt de neus binnen bij binnenkomst van Vanille BV in Breda. Logisch, want zoals de naam zegt, hebben we te maken met één van de specialistische en unieke importeurs van vanille in Nederland. De zoetige vanillegeur is te danken aan een flinke voorraad aan vanillebonen in het achterliggende magazijn, en de geuren die vrijkomen bij het schoonmaken en ompakken van de vanillestaafjes in klant specifieke verpakkingen als buisjes en zakjes.

We worden hartelijk ontvangen door Jef en Bas de Kroon, respectievelijk achterneef en zoon van oprichter Henk de Kroon.

In 2004 had Henk de Kroon de behoefte om – na een kennismaking met de inheemse bevolking van Papoea Nieuw Guinea – ‘iets te gaan doen’ voor de lokale Papoea. Toen hij zag dat lokale boeren vanillebonen aan het verbouwen waren, bedacht hij dat hij hier wel iets mee kon. Het doel? Meer afzet creëren voor de lokale boeren door hun vanillebonen in Nederland aan te bieden aan foodprofessionals. Het was de voorzichtige start van Vanille BV.

Na vele jaren, waarin de zakelijke aandacht heel bescheiden was, gaf de zoon van Henk, Bas, te kennen om Vanille BV verder te willen professionaliseren. Dat was niet tegen dovemans oren gezegd. Echter, aangezien Bas vooral gericht is op de inhoud en logistieke processen, dacht Henk dat het goed zou zijn om achterneef Jef te polsen voor de commerciële invulling. Jef, met een jarenlange ervaring in de foodindustrie, greep deze kans met beide handen aan. Vooral ook omdat hij mede-eigenaar zou kunnen worden.

De intrede van Jef en Bas is alweer enkele jaren geleden. En hoewel de markt van vanille in de foodindustrie (bakkers, patisserie- en dessert producenten) en retail heel stabiel is, lukt het Vanille BV om nieuwe klanten te werven. Naast vaste klanten in Nederland, wordt ook steeds meer aandacht gegeven aan export naar de omringende landen. Inmiddels worden overigens ook vanillebonen betrokken vanuit Madagaskar en Oeganda. Want, zo leerde de ervaring, de leveringsbetrouwbaarheid vanuit Papoea Nieuw Guinea is niet altijd stabiel.

Het succes van Vanille BV is volgens Jef de Kroon vooral te danken aan de flexibiliteit. “Klanten hoeven bij ons niet per se enorme volumes af te nemen, terwijl we toch in staat zijn om te voldoen aan klant specifieke eisen. Zoals verpakkingseenheden en verpakkingsvormen. Dat slaat aan bij de foodindustrie in Nederland en de landen om ons heen”, zo weet Jef de Kroon.

OOvB adviseurs en accountants treedt voor Jef en Bas op als een echte adviseur. Bij de overdracht van Jef en Bas, maar ook tijdens een overnametraject enige tijd geleden. Daar hebben vooral de juridische experts van OOvB adviseurs en accountants hun waarde bewezen. Bovendien hebben de experts van de OOvB Financieringsdesk een belangrijke rol gespeeld om de financiering bij die overname gerealiseerd te krijgen.

Jef is blij met de adviserende rol van OOvB vennoot Franklin van de Langenberg. “Ik ken Franklin al vele jaren. Het voelt voor mij vertrouwd om zijn advies en oordeel mee te nemen in mijn zakelijke keuzes”, zo vindt Jef.